Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden zonder voorzieningen


7 juli 2008

Vraag nummer: 5551  (oude nummer: 11020)

Ik begeleid mijn alleenstaande broer zo veel als mogelijk. Hij is lichamelijik niet in orde en mocht hij komen te overlijden heeft hij geen middelen (alleen schulden) om zorg te (laten) dragen voor zijn begravenis/crematie. Hoe moet ik te werk gaan wanneer hij komt te overlijden?
Eventuele erfgenamen zullen zijn begravenis ook niet kunnen gekostigen en zullen ook afstand doen van zijn erfenis.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dan is het verstandig om een uitvaartverzekering voor hem af te sluiten. Liefst een met een natura-dekking. Ik ken zijn leeftijd niet; misschien heeft hij voor 1 of 2 tientjes in de maand een dekking. Daar kunnen hij en u geen risico voor lopen. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig al snel ruim 5.000,- euro.

Onder de button 'Adressengids' links op uw scherm kunt u een lijst van verzekeraars vinden en informatie bekijken en opvragen.

Als uw broer komt te overlijden en niemand begint met het regelen van de uitvaart, zal de gemeente de uitvaart moeten regelen en bekostigen. Echter, de gemeente zal dit zo goedkoop mogelijk doen, zodat er misschien geen gelegenheid om afscheid te nemen. Meestal wordt ook geen rouwdienst georganiseerd. Als nabestaanden daar prijs op stellen moeten ze zelf maar de uitvaart regelen en betalen, is vaak de redenering.

Het afsluiten van een verzekering is dus zeer raadzaam, ook om nabestaanden niet in de problemen te brengen.
Ik moet echter wel opmerken dat niet iedere verzekeraar uw broer zonder meer hoeft te accepteren, als hij lichamelijk niet in orde is. Het hangt natuurlijk van de aard van de klachten af. Sommige verzekeraars doen er niet moeilijk over, andere wel. Voor sommige verzekeringen geldt ook een soort wachttijd, van 1 of 2 jaar, voordat de verzekering dekt. Men wil geen 'brandend huis' verzekeren. Enfin, u moet gewoon eens kijken en vergelijken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE