Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden schoonmoeder; kosten en legitieme portie


13 februari 2016

Vraag nummer: 45209

Situatie: Vader van vrouw is overleden. Vrouw is door vader in testament onterfd. Schoonmoeder en broer erven. Broer leeft in buitenland = geen contact mee.
Stel: Schoonmoeder overlijdt. Wie is vooral financieel verantwoordelijk voor begrafenis? Heeft dit iets te maken met het opeisen van de legitieme portie?
Bvd + vriendelijke groet,
EHT.

Antwoord:

Geachte heer,

Als uw schoonmoeder overlijdt, zijn de erfgenamen (indirect) aansprakelijk voor de kosten. De kosten moeten immers betaald worden uit de erfenis.

Ik verwijs naar vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?' in de lijst van Meest gestelde vragen.
Want vele honderden, zo niet duizenden mensen in Nederland zitten jaarlijks in een vergelijkbare situatie als uw vrouw en u.
Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Wie financieel verantwoordelijk is voor de begrafenis is een vraag die 2 kanten heeft. Namelijk in de relatie opdrachtgever-uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer kan van zijn opdrachtgever eisen dat die de rekening betaalt of voorschiet.
De andere kant is dat de opdrachtgever zijn eventuele voorgeschoten betaling kan verhalen op de nalatenschap. Als deze onvoldoende groot is, moeten de erfgenamen het verschil bijleggen.
De opdrachtgever is misschien uw zwager of een ander familielid. Iedereen kan in wezen opdrachtgever van de uitvaart zijn. Dat kan een oom of tante zijn of een achternicht of goede vrienden of de notaris of een andere executeur.

Die betaling van de kosten van de begrafenis heeft niet direct iets te maken met het opeisen van de legitieme portie. Maar het is wel zo dat 'de taart' (erfenis) waar met een legitieme portie een 'hoekpunt' uit wordt gesneden, iets minder groot is als de kosten van de uitvaart van de nalatenschap af gaan. Maar het zijn natuurlijk onvermijdelijke kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE