Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden gescheiden moeder met minderjarige kinderen (wie mag begrafenis regelen en is er recht op uitkering verzekering?)


8 maart 2016

Vraag nummer: 45498

als een gescheiden vrouw overlijd en er minderjarige kinderen zijn. De moeder/oma leeft nog en de ex van de vrouw ook nog. De moeder/oma regelt de begravenis zonder overleg vader minderjarige kinderen. Mag dit? En zo ja is zij dan ook verantwoordelijk voor de kosten van de begravenis? Kan zij de overlijdensverzekering gebruiken terwijl zij niet als begunstigste staat? De nalatenschap van de overledende is negatief.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, de moeder van de overledene mag de uitvaart regelen, zonder overleg met haar ex-schoonzoon (de vader van haar minderjarige kleinkinderen).

De persoon die de uitvaart regelt is in principe ook aansprakelijk voor de kosten van de uitvaartonderneming. Die onderneming mag van die persoon betaling vorderen.
De opdrachtgever van de uitvaart, de moeder van de overledene, mag de kosten verhalen op de nalatenschap. Als die nalatenschap negatief is, is dat jammer voor de moeder, want dan blijft zij met de kosten zitten.

Of de moeder een 'overlijdensverzekering' kan gebruiken weet ik niet. Ik weet niet wat met een 'overlijdensverzekering' bedoelt wordt. Was het een uitvaartverzekering, een overlijdensrisicoverzekering of een levensverzekering? Dat maakt verschil. Als de betreffende verzekering uitdrukkelijk de bedoeling heeft om de kosten van de uitvaart te dekken en iemand anders is begunstigde van die verzekering, dan mag de moeder de uitkering claimen omdat zij de kosten gemaakt heeft waar die verzekering voor bedoeld was. De uitkering aan een ander is dan een ongerechtvaardigde verrijking van die ander.
Maar als het gaat een overlijdensrisicoverzekering of een levensverzekering, die ook volgens de voorwaarden van de verzekering niet het doel hebben om uitvaartkosten te dekken, maar bijvoorbeeld het risico van overlijden afdekken om de kosten van een hypotheek te verlagen, dan kan de moeder die uitkering niet claimen. De uitkering aan een ander is dan geen ongerechtvaardigde verrijking van die ander.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE