Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden ex-man en door nieuwe vriendin gemaakte uitvaartkosten verhalen op kinderen? 1


15 maart 2022

Vraag nummer: 64572

Hallo, mijn ex man is overleden. Zijn huidige vriendin heeft de uitvaart geregeld en mijn twee kinderen (15 en 19 jaar oud) niet betrokken hierbij. Haar handtekening staat op de opdracht. Nu beweert zij dat zij geen erfgenaam is en ze deze kosten dus op de erfgenamen (lees mijn kinderen) kan verhalen. Klopt dit? Staat zij in haar recht? En kan een minderjarig kind hiervoor opdraaien?
Graag uw antwoord, bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het klinkt niet zo aardig als de vriendin van uw ex-man zijn en uw kinderen niet bij het regelen van de uitvaart heeft betrokken. Maar zij heeft wel gelijk dat de kinderen erfgenamen van uw ex-man zijn en dat zij als erfgenamen voor de kosten van de uitvaart verantwoordelijk zijn.

Ook minderjarige kinderen zijn erfgenaam en financieel aansprakelijk. Het zal in de praktijk niet zo vaak voorkomen, maar ook minderjarige kinderen kunnen eigen vermogen hebben. Bijvoorbeeld uit een ruime erfenis van hun grootouders, waardoor ze kosten makkelijk zouden kunnen betalen. Hetzelfde als meerjarige kinderen, eigenlijk. Het enige verschil is dat voor een minderjarig kind een voogd een handtekening op een bankoverschrijving moet plaatsen en dat een meerderjarig kind dat zelf kan doen.

Ik zou eerst eens even nagaan, als ik u was, of uw ex-man een testament heeft gemaakt. Waarin hij bijvoorbeeld zijn vriendin tot erfgenaam heeft benoemd. Dan liggen de zaken anders dan dat ze nu worden voorgesteld.
U kunt nagaan of er een testament is bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. U moet dan eerst een overlijdensakte opvragen bij de gemeente waar uw ex-man is overleden. Zo'n akte kost 14,30 euro. Uw oudste kind kan dat zelf opvragen. Vaak kan dat tegenwoordig ook al via de site van de gemeente.

Voorts is het zo dat als uw kinderen (enig) erfgenaam zijn, ze natuurlijk ook recht hebben op de spullen en gelden van hun vader. Als hij samenwoonde met zijn vriendin, hebben uw kinderen het recht om zijn spullen uit hun huis te dragen, om het even simpel te zeggen. Maar zo is het wel. Als uw ex-man een auto heeft, is die nu van de kinderen. Misschien zijn er nog meer waardevolle goederen, zoals computers, een dure telefoon, noem maar op.

Uw kinderen moeten eigenlijk hun erfenis inventariseren. Als er veel geld of goederen overblijven, is er geen probleem om de uitvaartkosten te betalen. Als er weinig of geen spullen zijn, kunnen ze afstand doen van de erfenis via de rechtbank. Dan hoeven ze ook niet de kosten van de uitvaart te betalen.

U moet er natuurlijk niet lang mee wachten om de kinderen aanspraak te laten maken op de erfenis van hun vader. Ik zou als ik u was een notaris om advies vragen. Of eerst eens de Notaristelefoon te bellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift.
Mijn antwoord op deze vraag riep bij lezers vragen op. Zie vraag 64585 'Overlijden ex-man en door nieuwe vriendin gemaakte uitvaartkosten verhalen op kinderen? 2'


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >