Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden broer; kosten uitvaart en erfenis


25 mei 2017

Vraag nummer: 50849

Mijn vrijgezelle broer is onlangs overleden. Hij woonde al meer dan 30 jaar in het huis van mijn moeder. Toen mijn moeder in 2000 overleed is hij er in blijven wonen: hij wilde niets met ons regelen. Het huis is hypotheekvrij en er is geen testament. Hij heeft enkele weken dood in het huis gelegen en de gemeente heeft in eerste instantie alles geregeld. Later is hij naar een uitvaartcentrum gebracht, waar in besloten kring een herdenking gehouden is. Hij bleek toch een polis te hebben van ca € 3000.- wij weten nog niet hoeveel verdere schulden hij heeft. Ben ik daar als zus verantwoordelijk voor. Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw broer geen partner en kinderen had, bent u, samen met eventuele andere broers en zussen, zijn erfgenaam. De erfgenamen zijn aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart, ook als de gemeente deze uitvoert. De gemeente kan de kosten op u verhalen, tenzij u afstand doet van de erfenis.

Zie de antwoorden op tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.
Zoals vraag 'Aansprakelijkheid begrafeniskosten broer' en vele andere.

Als er geen hypotheek op het huis rust, is er vermogen. Maar wellicht zijn er ook schulden. Ik adviseer u om op korte termijn met een notaris te overleggen over het wel of niet (beneficiair) aanvaarden van de erfenis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE