Opdrachtgever zonder handtekening?


25 januari 2017

Vraag nummer: 49258

Geachte meneer van der Putten

Na het overlijden van mijn oom heeft zijn ex-vrouw de meeste dingen m.b.t. de uitvaart geregeld met de uitvaartondernemer omdat mijn moeder daar op dat moment emotioneel niet toe in staat was. Diezelfde ex-vrouw en de uitvaartondernemer beweren nu dat mijn moeder de opdrachtgever is en dat zij het volledige bedrag voor de uitvaart moet ophoesten. Mijn moeder heeft niks ondertekend en de uitvaartondernemer was al ter plaatse voordat mijn moeder ├╝berhaupt over het overlijden van haar broer was ingelicht. De ex-vrouw heeft echter ook niks ondertekend maar heeft wel de uitvaartondernemer gebeld en de meeste dingen met hun geregeld. Wie is er hier verantwoordelijk voor de kosten?

Met vriendelijke groeten

Pieter Lycklama

Antwoord:

Geachte heer,

Verantwoordelijk voor de betaling van de rekening van de uitvaartondernemer is de persoon die met hem een overeenkomst gesloten heeft. Men hoeft niet altijd te tekenen; men kan ook een mondelinge overeenkomst aangaan. Tekenen maakt alleen het bewijs van het bestaan van een overeenkomst eenvoudiger. Als uw moeder geen overeenkomst is aangegaan, zowel mondeling als schriftelijk, kan de uitvaartondernemer niets van haar vorderen. Althans, in de rol van opdrachtgever.

Maar als uw oom - naar ik aanneem de broer van uw moeder - geen kinderen heeft en alleen een ex-vrouw, dan is uw moeder zijn erfgenaam. Samen met eventuele andere ooms en tantes van u, maar u noemt die niet. De erfgenaam is aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart. Dus dan kan uw moeder op die manier toch aansprakelijk zijn.
Als de ex-vrouw van uw oom de opdrachtgever is, mag zij de gehele kosten verhalen op de erfgenaam.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >