Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opdracht voor uitvaart aan Dela en verwerpen erfenis


21 november 2022

Vraag nummer: 65730

Geachte mijnheer Van der Putten,
Een zus van mij heeft enorme schulden. Ze heeft geen partner en geen kinderen. Als zij overlijdt ben ik samen met een andere zus erfgenaam. De zus in kwestie vertelde mij een uitvaartverzekering bij Dela te hebben afgesloten. Uit eerdere antwoorden van u begreep ik dat het geven van de opdracht voor de uitvaart gelijk staat aan het aanvaarden van de erfenis, of heb ik dat verkeerd begrepen?

Mijn vraag aan u: Als zij overlijdt en ik geef Dela de opdracht voor de uitvaart, betekent dat dan dat ik feitelijk de erfenis aanvaard? Of zijn dat twee verschillende zaken en kan ik alsnog de erfenis niet aanvaarden (via de rechtbank), zodat ik niet aansprakelijk ben voor de schulden?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet wat u waar gelezen hebt, maar er is geen enkel probleem om de uitvaart te regelen van iemand met veel schulden, mits men de kosten maar niet betaalt vanaf een bankrekening met geld van de overledene. Want als men geld of de bankrekening van de overledene gebruikt, gebruikt men de nalatenschap en aanvaardt men zo de erfenis.

U kunt de uitvaart regelen, maar moet die dan zelf betalen.

Een andere zaak is het gebruik van een uitvaartverzekering. De uitkering van een uitvaartverzekering of de diensten van zo'n verzekering maken geen deel uit van de nalatenschap van een overledene. Zij bestaan nog niet op het moment dat de overledene is overleden. Ze komen later ter beschikking van anderen dan de overledene.

Maar uitvaartverzekeringen hebben vaak een lastig puntje. Namelijk dat in de polis staat dat zij uitkeren aan de erfgenamen. Daar zit hem het probleem, want u wilt samen met uw andere zus, juist geen erfgenaam zijn.

De oplossing is dat de polis van uw zus met schulden niet moet uitkeren een 'de erfgenamen', maar aan u en/of uw andere zus, op uw naam, als u de uitvaart regelt. Als DELA ook de uitvaart regelt, zal het wel niet zo'n probleem zijn.
Uw zus moet dit met DELA regelen, zodat u opdracht kunt geven voor de uitvaart zonder dat u erfgenaam bent of moet zijn om over de verzekering te kunnen beschikken.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >