Onvoldoende financiën voor de begrafenis van vader


17 oktober 2003

Vraag nummer: 2560  (oude nummer: 3222)

Geachte heer van der Putten,

Het ziet er naar uit dat mijn vader geen lang leven meer beschoren is. Hij gaat na een zware operatie zienderogen achteruit. Ik maak me zorgen over de toekomstige bekostiging van zijn begrafenis e.d. omdat, blijkt nu, er geen euro beschikbaar om e.e.a. te vereffenen.
Komt helaas ook nog bij dat zowel mijn zus als één van mijn broers al jarenlang in onmin met mijn vader leven en dat zij ook niet op de begrafenis aanwezig zullen zijn. Mijn vragen zijn, zijn zij verplicht mee te helpen aan het regelen van de begrafenis, wie gaat voor de kosten opdraaien en wie moet in eerste instantie de begrafeniskosten e.d. betalen?

Met vriendelijke groet,
G. de Looff

Antwoord:

Geachte heer De Looff,

Ten eerste sterkte in deze moeilijke tijden, want het aanstaande verlies van een ouder is toch (bijna) altijd een groot verlies.

Wat de begrafeniskosten betreft: daar zijn in eerste instantie alle erfgenamen samen (dus alle kinderen, ieder voor een gelijk deel) wettelijk voor aansprakelijk. Als een of meer kinderen de erfenis verwerpen (maar het verwerpen zelf kan al duurder zijn dan het betreffende deel van de uitvaartkosten), kunnen zij toch aansprakelijk worden gehouden op grond van het kind-zijn. Als de gemeente een 'sociale uitvaart' zou moeten regelen, zou zijn de kosten ook kunnen verhalen op de kinderen, op grond van de wet.

De kinderen die in onmin met vader leven, hoeven niets te regelen, maar alleen maar mee te betalen.
Maar het is wel verstandig om de kosten niet uit de klauwen te laten lopen, en vooraf alle kinderen hiervan in kennis te stellen, om protesten achteraf zoveel mogelijk te voorkomen.

En uw zus en een broer kunnen dan wel in onmin leven met uw vader, maar dat is nog geen reden om u en de andere broers alleen met de kosten op te zadelen. En als zij menen van wel, is er voor u en de anderen ook geen belemmering om een advocaat in te schakelen, althans daar in eerste instantie zonodig mee te dreigen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE