Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onkosten begrafenis bij huwelijkse voorwaarden


23 december 2021

Vraag nummer: 64094

Wij zijn met scheiding van goederen getrouwd. De ene partner erft dus niets van de andere, enkel de eigen kinderen van de overledene. Moet de overlevende partner de onkosten van begrafenis betalen ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik zet in de kop van de vraag even de term 'huwelijkse voorwaarden' omdat dat de in Nederland gebruikelijke term voor deze situatie is, als echtgenoten ieder hun eigen vermogen hebben en houden. Hoe het Vlaanderen heet, weet ik niet.

In principe hoeven zowel de langstlevende echtgenoot als de kinderen niets te betalen. De kosten van de begrafenis moeten namelijk in principe betaald worden uit de nalatenschap van de overledene. Pas als dit soort kosten en openstaande rekeningen en schulden van de overledene betaald zijn, is er een erfenis waar de erfgenamen vrij over kunnen beschikken.

In Nederland kan het best zo zijn dat echtgenoten ieder hun eigen vermogen hebben. Maar dat zegt nog niets over de vraag of zijn van elkaar kunnen erven of niet. Zij kunnen van elkaar erven, net als kinderen van de overledene. Maar echtgenoten kunnen elkaar uitsluiten van een erfenis. Dat kan echter (alleen) via een testament, niet via huwelijkse voorwaarden. Ik denk dat dit in Vlaanderen net zo geregeld is. Scheiding van goederen is niet automatisch hetzelfde als het onterven van echtgenoot, denk ik. Maar zeker weet ik het niet. Vlaams recht moet u aan een Vlaming vragen, niet aan een Nederlander.

Maar erfrecht is een vervolgstap. De eerste stap is betaling van de uitvaartkosten uit de nalatenschap van de overledene.

Als de nalatenschap van de overledene onvoldoende is om de kosten van de uitvaart uit te kunnen voldoen, is het aan de personen die de begrafenis organiseren, om te beslissen om zelf financieel bij te dragen of niet. Niemand is verplicht om uit eigen zak (een deel van) de begrafeniskosten te betalen. Maar als iemand afspraken maakt met een begrafenisondernemer of anderen, is hij natuurlijk wel verplicht om de rekening te betalen.

Als de kinderen de begrafenis regelen, zie ik geen reden dat de langstlevende partner de kosten betaalt. Andersom ook niet.
Als er geen of weinig geld in de nalatenschap zit, doet men er verstandig aan de om de kosten laag te houden.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE