Niets met vader te maken willen hebben


23 januari 2005

Vraag nummer: 3626  (oude nummer: 5441)

Mijn schoonvader ligt op dit moment in een ziekenhuis waar hij wordt geopereerd aan een gesprongen aorta. Het is een wonder dat hij nog leeft aangezien hij zichzelf sterk verwaarloost zowel in huis al lichamelijk. Toen hij zich niet goed volede heeft hij mijn schoonmoeder opgebeld met de mededeling dat hij zich niet goed voelde. Mijn schoonouders zijn reeds 15 jaar gescheiden, dit is na een lange nare period egebeurd en eigenlijk wil niemand van de kinderen (en ook mijn schoonmoeder) meer iets met hem te maken hebben. Hij heeft op dit moment eenuitkering en een zware schuldenlast (denken we) van een keer faillietgaan van zijn eigen zaak. Mijn vriend heeft hem gehopen bij het naar het ziekenhuis brengen en we gaan soms op bezoek, alhoewel dat niet echt met plezier gaat. Hij heeft verpleging nodig nat het ziekenhuis, dit lukt niet echt omdat de huisarts vind dat er niet aan de hand is.......wij gaan er vanuit dat als hij weer naar huis gaat er geen lang leven meer beschoren is. Mocht hij doodgaan hebben wij altijd gehoord dat we er niets aan moeten doen. Nu dat tijdstip waarschijnlijk gaat naderen wil ik advies van u hebben wat we moeten doen. Wij willen dus eigenlijk niets met hem te maken hebben en geen cent voor hem betalen, niet bij zijn leven maar ook niet bij zijn dood.
In afwachting van uw reactie,
XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kinderen van een persoon zijn en blijven verantwoordelijk voor de kosten van diens uitvaart. Op grond van wettelijke regels zijn zij aansprakelijk, ook als de overheid de uitvaart regelt. Het is meestal verstandig om de uitvaart toch in eigen hand te nemen, al was het maar om de kosten te drukken.

Zie vele vergelijkbare vragen in de rubriek 'Overige onderwerpen' en de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn