Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moet zoon als opdrachtgever kosten uitvaart betalen?


29 juli 2020

Vraag nummer: 61281

Goedemiddag,

Mijn moeder is recent overleden en mijn (enige) broer heeft namens mijn vader de uitvaart van mijn moeder geregeld, omdat mijn vader de Nederlandse taal niet goed machtig is.

Nu blijkt dat mijn broer opdracht gegeven heeft voor de uitvaart en niet mijn vader, waardoor de rekening op naam van mijn broer staat. Is mijn broer hierdoor ook verplicht om de kosten van de uitvaart te voldoen?
Ik dacht dat in eerste instantie mijn vader als overblijvende partner (ze waren gehuwd) aangewezen is om de kosten te voldoen?
En hoe zit het met mijn eigen verantwoordelijkheid? Stel mijn broer is verplicht om bij te dragen, kan ik me voorstellen dat ik als ander kind ook verantwoordelijk ben? Hoe zit dit precies?

Verder vroeg ik me af of we deze kosten ook mogelijk vergoed kunnen krijgen van de gemeente. Wij hebben allemaal een uitkering van de gemeente en kunnen deze kosten zelf niet betalen. Moeten wij allemaal voor onszelf vragen voor een vergoeding van de gemeente, of moet alleen mijn broer of vader dit doen voor de hele rekening?

Uw hulp is zeer gewenst. Alvast bedankt!

Mvg,
SV

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die formeel met de uitvaartverzorger een overeenkomst is aangegaan, is verplicht om diens rekening te betalen. In dit geval is dat uw broer. Maar als uw broer op dat moment is opgetreden als vertegenwoordiger en zaakwaarnemer van uw vader, behoort uw vader de kosten aan uw broer te vergoeden.

Wettelijk gezien is het zo dat de kosten van de uitvaart betaald moeten worden uit de nalatenschap van de overledene. In dit geval dus uit de nalatenschap van moeder. Dat betekent dat de persoon die de uitvaart heeft geregeld (de opdrachtgever), de nota kan betalen vanaf de bankrekening van moeder. Of dat wanneer de opdrachtgever het geld heeft voorgeschoten, hij de kosten betaald moet krijgen uit de erfenis.

Als uw moeder onvoldoende geld op de bank had staan om de kosten uit te betalen, of onvoldoende eigen goederen had (bijvoorbeeld een auto) om bij verkoop de kosten te dragen, zijn de erfgenamen verplicht om de kosten samen te dragen. Ik tel in uw vraag al drie erfgenamen: uw vader, uw broer en uzelf. Misschien zijn er nog een of meer zussen. Die erfgenamen moeten samen de kosten dragen. Ieder voor een gelijk deel. Bij 3 erfgenamen ieder dus eenderde deel.

Als de erfgenamen dat niet kunnen of willen, moeten ze afstand doen van de erfenis. Maar dat moeten ze bedenken voordat ze de uitvaart gaan regelen. Als ze dan toch de uitvaart regelen, moeten ze die zelf betalen.
Het afstand doen van de erfenis kan nu alleen nog zin hebben, als er schulden van moeder zijn. Of dat zinvol is, weet ik niet. Dat hangt o.a. af van de vraag of uw vader en moeder in gemeenschap van goederen getrouwd waren.

U schrijf dat de familieleden deze kosten eigenlijk niet kunnen dragen. Tja, dat had u eerder moeten bedenken. Ik merk dat als er voorafgaand aan de uitvaart overleg met de gemeente is, er vaak wel mogelijkheden zijn. Maar dat als achteraf om geld wordt gevraagd, gemeenten vaak niet thuis geven.

In de huidige situatie zijn alle erfgenamen aansprakelijk voor de kosten. Want uw broer heeft er recht op dat anderen gelijk bijdragen. Ik denk dat alle erfgenamen bij de sociale dienst kunnen aankloppen om hulp.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE