Moet ik de crematie betalen (als opdrachtgever)?


14 februari 2020

Vraag nummer: 60042

Goede middag mijn vader is in november overleden ik heb nog 1 broer maar ik en mijn vader hebben al 14 jaar geen contact is ook niet uitgenodigd voor de crematie
Maar het volgende mijn vader was niet verzekerd voor de crematie en er stond net niet genoeg op zijn rekening om te crematie te betalen ik heb er zelf geld op gestort zodat de kosten konden worden betaald
Maar de notaris zegt dat ik de opdrachtgever ben en dat ik de crematie moet betalen klopt dit

Groeten Freddy Nooyen

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt een korte vraag, waarbij mijn antwoord misschien geen recht doet aan de feitelijke situatie. Maar dat is omdat u verder niets vertelt wat voor het juiste antwoord relevant kan zijn.

U bent alleen opdrachtgever van de crematie, als u de uitvaartonderneming opdracht hebt gegeven. Dus - waarschijnlijk - een begroting voor akkoord hebt getekend en een opdrachtformulier hebt ondertekend.

De opdrachtgever is inderdaad verantwoordelijk voor het betalen van de rekening van de uitvaartonderneming en het crematorium. Echter, de opdrachtgever heeft het recht om de kosten volledig te verhalen op de nalatenschap.

Het klopt in theorie dat u de crematie moet betalen, als u opdrachtgever bent. Maar u moet gecompenseerd worden uit de nalatenschap. Het is gebruikelijk dat de kosten van de crematie meteen uit de nalatenschap betaald worden; dat is veel handiger.
Waarom gebeurt dat hier niet, is het eerste waar ik aan denk. Want dat zou logisch en normaal zijn. Maar daar schrijft u niets over.

Misschien spelen er nog allerlei problemen op de achtergrond, zoals dat er misschien niet voldoende geld in de nalatenschap zit. Of dat er wel geld is, maar niet meteen omdat eerst een huis verkocht moet worden. Dan moet u de rekening van de crematie voorschieten en krijgt u pas uw geld als het huis verkocht is. Maar als er niet genoeg geld was, waarom is dan een notaris ingeschakeld, want die maakt het beetje geld dat er dan wel was, eerst zelf op. Lijkt mij niet handig.
Maar daar schrijft u niets over, dus kan ik er niets over zeggen.

Ik wil tot slot nog opmerken dat het niet verstandig van u was om zelf geld op de rekening van uw vader te storten, als er net niet voldoende geld voor de crematie was. Dan had u beter een deel van de rekening direct vanaf uw eigen bankrekening kunnen betalen. Doordat u geld in de nalatenschap stort, treedt er verwarring op van wie en voor wie dat geld is. Als de verhouding met u broer, die waarschijnlijk mede-erfgenaam is, niet goed is, kan dat allemaal problemen geven. Als er een notaris is ingeschakeld, kan de notaris het wel uitzoeken, wat echter veel meer kosten met zich mee kan brengen dan het bedragje waar het waarschijnlijk om gaat.

Zie vergelijkbare vragen over het verhalen van uitvaartkosten in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn