Moet ik alleen betalen voor de uitvaartkosten van moeder?


30 september 2011

Vraag nummer: 26215

G.L.,
Op vrijdag 23 sept.2011 was ik een weekend weg, op de dag erna werd ik reeds teruggeroepen en moest ik huiswaarts keren d.i.v.m. ernstig ziek worden van moeder (90jr.). In de nacht van 24 op 25 sept. heb ik bij haar bed gezeten en in de morgen van 25 sept. is ze gestorven. Aangezien mijn broer al meer als ruim 20 jaar niet meer naar zijn moeder heeft omgekeken, woonachtig is in het buitenland, waar van ik zowel zijn huisadres als telefoonnr. niet wist. Moest ik met de uitvaartverzorger toch de zaken regelen en de uitvaart vastleggen. Ik heb gedaan waarvan ik dacht dat ik het netjes en waardig geregeld heb. Extra kosten zoals kaarten en bloemstukken heb ik gelijk zelf afgerekend, zodat ik de nota van de uitvaartverzorger zo laag mogelijk kon houden. Ik moest het zelf wel verder regelen ik kon mijn moeder toch moeilijk zolang in de schuur opbergen! Op vroege maandagmorgen 26 sept. heb ik via een familielid van mijn schoonzus het adres en telf.nr. van mijn broer kunnen achterhalen en aan mijn schoonzus verteld dat zijn moeder was overleden. Mijn broer heeft mij 's avonds opgebeld met de mededeling:"Ik zat er al jaren op te wachten en dacht al wanneer zal ik nou eens bericht krijgen dat het mens is overleden!" U begrijpt dat ik perplex was met zo'n antwoord. Ik heb hem meegedeeld wanneer de crematie zou plaatsvinden etc. Hij is niet gekomen, onbegrijpelijk we hadden zulke lieve en goede ouders. Maar afin nu blijkt dat zelfs alleen de noodzakelijke kosten al niet genoeg zijn om de uitvaart te betalen. Ze was verzekerd voor € 2200,- maar de kosten voor afleggen,opbaring,crematie en dergelijke bedragen nu € 3729,- er is dus nu € 1529,- te kort! Moet ik die kosten alleen betalen, of kan ik hem voor de helft hier mede verantwoordelijk voor stellen? Dit bedrag heb ik er zelf ook zomaar niet liggen, dus dan zal ik een betalingsregeling moeten treffen. Ik moest het wel regelen zonder hem, een uitvaart kun je niet uitstellen.
Hopelijk kunt en wilt u spoedig antwoorden?

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst gecondoleerd.

Uw broer is als mede-erfgenaam aansprakelijk voor de helft van de kosten. Hij kan daar juridisch alleen onder uit als hij formeel afstand doet van de erfenis.

Het is natuurlijk achteraf gesproken, maar het zou verstandig zijn geweest als uw moeder bij leven haar verzekering had opgehoogd. In uw geval helpt dat niet meer. Maar misschien komen andere lezers op de idee om met hun vader en moeder eens om tafel te gaan zitten en te bekijken hoe de kosten van hun uitvaart gedekt kunnen worden. En ook eens te kijken hoe het bij hen zelf zit.
Voor welke kosten staan uw vrouw en/of kinderen als u zelf komt te overlijden?
Zie op deze site de Infotheek > Kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn