Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Minderjarige kinderen en betaling begrafenis


26 september 2011

Vraag nummer: 26156

Beste

Mijn 2 minderjarige kinderen hun papa is gestorven (mijn ex-man). Ik moet dus de volledige regeling van de erfenis (samen met een notaris) op mij nemen. De moeder van de kinderen hun papa heeft alles geregeld van de begrafenis, keuze begraven, brieven, eten achteraf enz... Nu krijgen de kinderen de volledige afrekening van deze organisatie van de moeder van hun papa. De kinderen hebben dus geen enkele inspraak gehad. Moeten de kinderen nu dit volledige bedrag met de erfenis betalen? Of kunnen zij dit weigeren aangezien zij minderjarig zijn en die moeder alles besteld en ondertekend heeft zonder medezeggingsschap van de kinderen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kinderen zijn als erfgenamen aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van hun vader. Ongeacht of zij die zelf geregeld hebben of een ander - in dit geval hun grootmoeder - die geregeld heeft.

Ik merk op dat u ook zelf - namens de kinderen - de regeling van de begrafenis op u genomen zou kunnen hebben. Als u en de kinderen het aan een ander overlaten, dan accepteert u ook dat een en ander misschien niet zo gaat zoals de kinderen zouden wensen.

Feitelijk speelt ook mee of de kinderen een poging hebben gedaan om inspraak te hebben. Dat hangt er natuurlijk ook van af hoe oud de kinderen zijn. Kinderen van 2 of 3 jaar is een ander verhaal dan kinderen van 16 en 17.

In principe zijn de kinderen aansprakelijk, maar dat wil niet zeggen dat zij (of u namens hen) ook alles hoeven te accepteren. De kosten van de verzorging van de overledene, transport, opbaring, rouwbrieven e.d. zijn normale kosten waar weinig op af te dingen valt. Ook een koffietafel na afloop voor de gasten is een normale uitgaaf. Maar misschien zijn er kosten die dat niet zijn.

Ik zou echter zeker als harde eis voor betaling stellen dat het graf eerst op naam van de kinderen moet komen en dat zij het grafmonument kunnen uitzoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE