Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meebetalen begrafenis zwager


26 augustus 2019

Vraag nummer: 58456

Ben ik verplicht mee te betalen aan de begrafenis van mijn zwager mijn vrouw haar broer is onlangs overleden haar familieleden wonen allemaal in Duitsland en heb en dus de Duitse nationaliteit mijn vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit

Antwoord:

Geachte heer,

Een zwager hoeft nooit mee te betalen aan iemands uitvaart.

De kosten van de uitvaart moeten worden betaald met het geld en de goederen van de overledene. Als dat onvoldoende is, dan worden de erfgenamen verwacht om financieel bij te springen. Maar erfgenamen kunnen afstand doen van de erfenis; dan zijn ze niet aansprakelijk. Tenzij zij vrijwillig opdracht geven voor de uitvaart; de opdrachtgever is wel aansprakelijk voor de kosten die hij of zij maakt.

Als uw overleden zwager geen vrouw of kinderen heeft, zijn diens broers en zussen erfgenamen. Uw vrouw in principe dus ook. Maar u niet. Een echtgenoot is niet automatisch mede-erfgenaam of zoiets. Uw vrouw kan afstand doen van de erfenis en is dan niet aansprakelijk voor iets.

Of de overledene of diens familie, of een deel daarvan, de Duitse of Nederlandse nationaliteit heeft, maakt geen verschil voor de aansprakelijkheid voor uitvaartkosten.

Een broer of zus kan altijd zelf opdracht geven voor een uitvaart natuurlijk. Maar dan zijn zij zelf verantwoordelijk voor de kosten.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus. De nationaliteit is voor dit soort problemen niet relevant.

Zie ook de vragen over de kosten voor broers, zussen of andere familieleden als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE