Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kun je de uitvaartkosten bij iemand verhalen om geen schulden te maken?


11 mei 2010

Vraag nummer: 7560  (oude nummer: 15729)

Onlangs is mijn schoonmoeder gestorven.We hebben de begrafenisondernemer gebeld om alles te regelen.
Later komen we er achter dat mijn schoonmoeder alleen maar schulden heeft, dus komen de uitvaartkosten bij ons terecht. Dat snap ik. Maar wat moet je doen als je de uitvaartkosten niet kunt betalen, ook maar leningen afsluiten en doen zoals mijn schoonmoeder? Kun je nog wel de auto verkopen van haar om de kosten te drukken?
We gaan wel het testament verwerpen?

mvg
XXX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik verwijs naar vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&pid=1&scat=62
Met name moet u de laatste vraag 15728 'Kan ik de begrafeniskosten "verwerpen"?' eens lezen.

U kunt niet de erfenis verwerpen en tegelijk de auto van uw schoonmoeder verkopen om de kosten te drukken. Dat gaat niet samen. Het verkopen van de auto is een daad van aanvaarding van de erfenis. Daar moet u erg voorzichtig mee zijn.

Normaal zou het verkopen van de auto en misschien ook van andere spullen heel normaal zijn. En ook een normale manier om de kosten van de uitvaart te dekken. Maar het kan andere schuldeisers op uw spoor zetten. U moet afwegen wat de auto waard is en wat de omvang van de schulden is.

Misschien is het verstandig om eens kort telefonisch advies te vragen van een notaris, of eerst eens de notaristelefoon te bellen. Zie vraag 2345 'Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!)' in de lijst van Meeste gestelde vragen. http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_2345.html

Als u de kosten zelf niet of niet helemaal kunt dragen, komt u wellicht in aanmerking voor bijzondere bijstand. Informeer naar de mogelijkheden daar voor bij de Sociale Dienst.

Het is in ieder geval verstandig om te proberen geen schulden te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE