Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten voor vriendin of kinderen?


14 december 2005

Vraag nummer: 4172  (oude nummer: 7058)

Ik heb uw site al even bekeken en verschillende situaties gelezen, maar ik komt er nog niet helemaal uit, de situatie is als volgt:
MIjn vader is in juli overleden, zijn vriendin (niet gehuwd/geen samenlevingscontract) heeft de gehele uitvaart verzorgd, zij heeft ons (de 4 kinderen) er nooit bij betrokken, heeft nooit gevraagd wat wij wilden, mochten niets uitkiezen/uitzoeken (1 liedje). Zij heeft getekend voor de opdracht. Zij is in mijn vaders flat blijven wonen, heeft alle spullen gehouden, wij hebben niets gekregen. Mijn vader had geen uitvaartverzekering afgesloten, hij was geen rijk man, het banksaldo is niet genoeg om de kosten (ca. € 5.000,00) te betalen.
Als wij de uitvaart hadden geregeld hadden wij de kosten zo laag mogelijk proberen te houden (want geen verzekering). De vriendin wil dat wij de factuur betalen, maar wij willen dat zij het betaalt, ook gezien de hele inboedel die zij heeft 'overgenomen' (TV, computer, harddisc-recorder etc.). Hoe staan wij er nu voor?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kosten van de uitvaart komen voor rekening van de nalatenschap. Ongeacht wie de uitvaart verzorgt of regelt, of dat nu een echtgenote, een vriendin of een kind of een externe persoon is. Tot de nalatenschap behoort niet alleen een banksaldo, maar ook inboedel en dergelijke.

Waarschijnlijk weet u niet wat uw vader aan spaargeld had en u weet waarschijnlijk ook niet precies welke spullen in zijn flat ooit door hem zijn gekocht en betaald en welke door zijn vriendin en welke gemeenschappelijk. Nu moet u zich overigens geen grote voorstelling maken van de waarde van de inboedel, want een tweedehands - wat dat is het dan objectief gezien - TV en PC en recorder en dergelijke zijn dingen die niet meer dan 100,- of 200,- waard zijn. Een recorder 2e hands hooguit enkele tientjes.

Formeel zou je als erfgenamen de banksaldi van uw vader moeten opvragen en van de inboedel moeten uitzoeken wat van hem was en wat niet. Alles taxeren, plussen en minnen met de uitvaartkosten en het verschil ontvangen of betalen. Dat kost echter een heleboel moeite, erg veel tijd, bijzonder veel ergernis en kan nog extra geld kosten ook.
Ik denk dat u in de feitelijke situatie zowel de uitvaartkosten als de inboedel met alles er op en er aan maar bij de vriendin van uw vader moet laten. Als hij niets anders geregeld heeft, is dit waarschijnlijk wat hij wilde. moet u maar denken.
De vriendin is in theorie wel gerechtigd om bij de erfgenamen geld op te halen, maar dan moet zij papieren en inboedel etc. inleveren. Zij laat het waarschijnlijk bij woorden, maar onderneemt niet echt daden. Anders zijn de (advocaten)kosten ook nog veel hoger dan de baten.
Kortom, laat alles maar gewoon zoals het is en de vriendin opdraaien voor de kosten en de inboedel houden, zou ik zeggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE