Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten verzorging stervende broer


18 mei 2016

Vraag nummer: 46162

Goede morgen,
Mijn broer ligt op sterven, heb veel onkosten gemaakt voor hem. IK was contact persoon waar mijn broer ligt en niet zijn minderjarige kinderen.. Hij is gescheiden en zijn kinderen erven alles.
Zelf heb ik het niet breed, maar waar en hoe kan ik mijn onkosten declareren die ik gemaakt heb en nog maak. Benzine kosten, verzorgingskosten, straks huis laten leeghalen, enz. Mijn broer heeft geld zat, maar ik kom zo wel in de financiële problemen.

Hoop dat u mij antwoord kunt geven.

Alvast heel erg bedankt.

Met vriendelijke groeten, XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is maar een goede oplossing voor dit probleem en dat is dat u het met uw broer zelf bespreekt en dat hij deze kosten vergoedt.
U hebt een reëel probleem als u met uw broer geen regeling over de kosten kunt treffen. De kosten zijn nergens anders te declareren, niet fiscaal af te trekken, etc.

U kunt de kosten van de verzorging en dergelijke niet declareren bij de erfgenamen, de kinderen van uw broer. Omdat zij minderjarig zijn, beslist formeel en feitelijk hun moeder. Als de verhouding met uw ex-schoonzus niet optimaal is, zie ik de bui al hangen. De erfgenamen gaan niets vergoeden; ze zijn daar ook niet toe verplicht. Zij moeten alleen de kosten van de uitvaart betalen. Maar ja, tussen iets moeten doen en iets doen zit ook nog een verschil.

U moet dit met uw broer bespreken. Zolang hij leeft kan hij uw kosten vergoeden en mij lijkt dat hij dat ook zou moeten doen.

U hebt het over zaken als 'straks het huis leeg halen enz.', maar dat mag u helemaal niet doen. Dat is een zaak van de erfgenamen. Op het moment dat uw broer overlijdt, zijn diens kinderen automatisch eigenaar van al zijn spullen en verantwoordelijk voor het afwikkelen van huur en opruimen inboedel etc.
Als uw broer wil dat u dat doet en dat u de kosten daarvan vergoed krijgt, moet uw broer snel een testament maken.

Als uw broer wil dat u de uitvaart regelt, moet hij dat ook in een testament regelen.
Het lijkt mij ook heel verstandig als hij de kosten daarvan vooruit betaalt aan u, zodat u straks niet bij de erfgenamen de hand op hoeft te gaan houden.
Uw broer kan ook een uitvaartverzorger vooruit betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE