Kosten verzekering (uitvaart 2025)


9 februari 2005

Vraag nummer: 3670  (oude nummer: 5576)

Voor welk bedrag moet ik mij verzekeren voor een uitvaart over 20 jaar.

Antwoord:

Geachte heer,

Men weet nooit zeker wanneer men komt te overlijden. Wanneer men zich wil verzekeren voor de uitvaart, heeft men de keuze tussen een natura-verzekering en een sommerverzekering. Een sommenverzekering keert een bepaald bedrag uit; de naturaverzekering zorgt dat bepaalde diensten (opbaren, vervoer, crematie) worden uitgevoerd.
Persoonlijk vind ik de natura-verzekering de meest doelmatige: je verzekert je voor een uitvaart, er wordt t.z.t. een uitvaart geleverd, klaar. Dat past 1 op 1. Of je wilt je verzekeren voor een begrafenis en je koopt een graf, dat meteen of op het moment van overlijden wordt geleverd. Dat past meteen. Als je een sommenverzekering neemt en afspreekt dat er op het moment van overlijden een bepaald vast bedrag wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld 12.500,-, dan kun je de situatie hebben dat je bij overlijden in 2015 een te groot bedrag hebt en bij een overlijden in 2035 een te laag bedrag. Een beter systeem is naar mijn smaak dan een sommenverzekering die waardevast is, dit jaar 5.000,- uitkeert, volgend jaar 5.150,- als de inflatie 3% is etc. etc.

Persoonlijk heb ik nog een reden om meer voor een natura-verzekering te voelen. En dat is dat de grote natura-verzekeraars bijna allemaal verenigingen zonder winstoogmerk zijn; de commerciƫle verzekeraars bieden meestal sommenverzekeringen aan. En waar maken ze hun winsten op? Nu zijn er ook wel mengvormen en bieden niet-commerciƫle verzekeraars ook wel sommenverzekeringen aan en andersom, maar het voorgaande is de grote lijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn