Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten verhalen van uitvaart zwager door gemeente?


16 september 2019

Vraag nummer: 58606

Vorig jaar febr. is mijn zwager overleden. Wij zijn daarvan niet in kennis gesteld en weten ook niet wie de uitvaart heeft geregeld. Dat zou vanuit gemeentewege zijn gedaan. (hij stond onder curatele bij de Soc. Dienst). Onlangs kregen we echter bericht van de belastingdienst dat er in 2018 teveel huur- en zorgtoeslag is uitgekeerd. Als wij dat betalen (gaat om een klein bedrag) maar kan het dan ook zo zijn dat de gemeente alsnog een poging doet om de kosten van de uitvaart te verhalen ?

Antwoord:

Geachte heer,

Het lijkt mij inderdaad niet verstandig om het teveel aan huur- en zorgtoeslag aan de Belastingdienst te betalen, omdat u(w vrouw) zich daarmee gedraagt als erfgenaam. En dan zou het inderdaad misschien zo kunnen zijn dat ook de gemeente bij u(w vrouw) aanklopt om kosten van de uitvaart te verhalen.

Maar of uw vrouw erfgenaam is of kan zijn, hangt er van af of die zwager een partner en kinderen had en of het om een broer van uw vrouw gaat. Als dat zo is, kunt u geen erfgenaam zijn en niet aansprakelijk zijn, maar uw vrouw wel.

Ik zou geen onnodige risico's nemen, als ik u was.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus (of zwager).

Zie ook de vragen over de kosten voor broers, zussen of andere familieleden als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE