Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart zus fiscaal aftrekbaar?


9 december 2006

Vraag nummer: 4563  (oude nummer: 8607)

Mijn alleenstaande zus is in oktober jl.overleden, had begrafenisverzekering, maar wij moeten nog een bedrag bijbetalen. Mag ik dit bedrag van haar belastingaanslag aftrekken?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee, u kunt bij haar posthume aangifte (niet de aanslag) van de inkomstenbelasting deze kosten niet aftrekken. Wel kunnen ze worden afgetrokken van de nalatenschap, voor de bepaling van successierechten.

Alleen als iemand zelf bij leven de kosten van een graf of een begrafenis of urnennis en crematie vooruit betaalt in een deposito of verzekering met belastingclausule, zijn de kosten voor die persoon aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Zie de andere vragen in de sub-rubriek 'Belastingen' en de sub-rubriek ' Kosten uitvaart' van de rubriek ' Overige onderwerpen'. Daar vindt u ook tips om (bij leven) de kosten wel aftrekbaar te maken.
Zie ook het artikel "Forse besparingen mogelijk op kosten graf en uitvaart" In dit artikel uit 1998 staan nog bedragen in guldens, maar het verhaal is nog altijd geldig en actueel. http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=200

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE