Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart vast apart zetten zinvol?


22 maart 2017

Vraag nummer: 50173

Mijn moeder zal over niet al te lange tijd komen te overlijden. Er is geen uitvaartpolis. Ze wil aan mij haar zoon, vast een bedrag van max 10.000 euro overmaken om de kosten van de uitvaart te betalen. Is dat een goed idee ofis het beter te wachten en het uit de nalatenschap te betalen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vind het eigenlijk wel een goed idee als uw moeder u alvast de kosten van de uitvaart vooraf geeft. Dan hoeft u niet te wachten tot een verklaring van erfrecht of andere formaliteiten om bij het geld te kunnen komen.

Zo'n actie kan alleen soms wel eens opgetrokken wenkbrauwen opleveren bij broers of zussen die ook erfgenaam zijn; zou dit een slinkse poging kunnen zijn om een deel van de erfenis in te pikken? Ik weet niet of er broers of zussen zijn en hoe de onderlinge verhoudingen zijn, maar mijn advies is om dit soort handelingen altijd in volle openheid te doen en vooraf aan broers/zussen te vertellen, zodat ze zonodig zelf aan moeder kunnen vragen of ze dit ook wel zelf wil.

Is het handig om kosten van de uitvaart later direct uit de nalatenschap te betalen? Nee, ik zou niet weten waarom. De kosten zouden afgetrokken mogen worden van het eventuele vermogen voor de erfbelasting (vroegere successierechten). Maar als de kosten al eerder betaald zijn IS dat al een onttrekking aan het vermogen, zodat het niet uitmaakt.

Waar ik verder nog aan denk is dat het ongunstig voor u zou kunnen zijn als u het geld voor 1 januari op uw eigen rekening zou hebben omdat het dan bij u meetelt voor de belasting op vermogen in box 3 van de Inkomstenbelasting. Maar als uw moeder waarschijnlijk in de loop van dit kalenderjaar overlijdt, telt het niet mee in de saldi van 1 januari en 31 december. Als u deze vraag zou stellen medio december en u zou zelf ook een aardig bedrag aan spaargeld hebben, zou ik zeggen: wacht tot 2 januari om uw moeder het geld te laten overschrijven, want anders moet u er misschien 1,2% belasting over betalen. Maar misschien geldt hetzelfde omgekeerd voor uw moeder, dat voor haar een betaling juist voor 1 januari gunstig is. Maar dan hebben we het over een belasting van 120,- euro waar misschien u of misschien uw moeder mee te maken zou hebben gehad. Lang verhaal, maar nu in maart is dat niet meer relevant.

Ik wens u en uw familie de komende tijd veel sterkte. Ik hoor vaak van mensen dat in de laatste fase van een verwacht overlijden de familiebanden nog eens heel intens worden aangehaald. Dat wens ik u en uw moeder ook toe.

Nog even een zakelijk punt: u kunt met uw moeder waarschijnlijk nog goed de wensen rond haar uitvaart bespreken. Anders kom je niet op praktische punten zoals een vooruitbetaling. Ik attendeer u dan graag op de mogelijkheid om vooraf offertes aan uitvaartondernemingen te vragen. Juist als er tijd is, kan het zinvol zijn om mogelijkheden en kosten te vergelijken. Vraag snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
Men kan dit direct na een overlijden vragen, maar ook weken of maanden tevoren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >