Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart vader betalen aan stieffamilie?


3 september 2018

Vraag nummer: 56012

Geachte heer,

afgelopen jaar overlijd mijn vader op 10 maart jl mijn huidige stiefmoeder was opdrachtgever voor de huidige crematie, Maar 14 dagen later oververlijd mijn stiefmoeder mijn stiefzus heeft de uitvaart voor haar moeder geregeld automatisch was zij de enige persoon die door deze korte samenloop was gemachtigd tot de as van onze vader. omdat in dit geval mijn stiefmoeder enige erfgenaam was van mijn vader en na overlijden alles bij de stieffamilie terecht komt. nu heeft de stief familie de zeggenschap over de as gehad. maar naar 6 maanden krijg ik de rekening van de uitvaart gepresenteerd.

Ben ik verplicht om dit bedrag te voldoen omdat mijn overleden vader was onder verzekerd.

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die de uitvaart van iemand heeft geregeld, heeft er recht op dat de kosten worden vergoed uit de nalatenschap van de overledene.

Als uw vader is overleden en hij gehuwd was met uw stiefmoeder, dan zijn er twee erfgenamen: u en uw stiefmoeder ieder voor de helft. Uw stiefzus is geen erfgenaam van uw vader, want zij is niet zijn dochter. Anders was zij uw halfzus.

Als uw vader onderverzekerd was, zijn u en uw stiefmoeder in principe de personen die als erfgenamen het tekort moeten aanvullen. Nu uw stiefmoeder overleden is, is haar dochter haar erfgenaam, die de rechten en plichten overneemt.

Echter, u kunt de erfenis weigeren. Dan kunt u afstand doen van alle rechten en plichten. Het afstand doen van de erfenis kunt u regelen bij de griffie van de rechtbank. U kunt het ook regelen via een notaris, maar die regelt het ook bij de griffie van de rechtbank; dan bent u alleen extra kosten kwijt aan de notaris voor diens hulp.

Als u afstand doet van de erfenis bent u niet aansprakelijk voor de kosten die uw stiefmoeder gemaakt heeft. En die u nu aan de stiefzus zou moeten betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE