Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart: man of ouders?


2 februari 2002

Vraag nummer: 568  (oude nummer: 253)

Mijn vrouw komt binnen nu en een half jaar te overlijden. Zij is 29 jaar en heeft geen uitvaartverzekering. Wij zijn sinds een jaar op huwelijkse voorwaarden getrouwd.
Ik heb twee vragen: 1) wie is er volgens het Burgelijk Wetboek aansprakelijk voor de kosten omtrent de uitvaart? Ik of haar ouders (ik beschik namelijk zelf niet over geld). 2) Kan mijn vrouw nu nog een uitvaartverzekering afsluiten? En zo ja, wat bedragen dan hiervan ongeveer de kosten?

Antwoord:

Geachte heer,
Over wie aansprakelijk is voor de kosten van de uitvaart valt een heel theoretisch verhaal met veel mitsen en maren te houden. Want het moet primair betaald worden uit de nalatenschap van uw vrouw. Het gaat niet om een keuze tussen man of ouders, maar om betaling met uw vrouws geld. Als dat er niet is en er zou een keuze gemaakt moeten worden tussne de man of de ouders, gaat de echtgenoot voor. Die heeft een grotere zorgplicht. Dat hebt u een jaar geleden ook op het stadhuis beloofd, weet u wel? Dat moet nu worden nagekomen. Als u geen geld hebt, moet het eerst betaald worden uit de nalatenschap van uw vrouw. En anders kunt u bijstand aanvragen.
Uw vrouw kan inderdaad nu nog een uitvaartverzekering afsluiten, maar ze kan natuurlijk niet verzwijgen dat ze er binnenkort gebruik van zal moeten maken. Dat komt toch uit; de mensen op de uitvaart praten er over. De verzekering kan uitkering weigeren als de opgegeven informatie niet klopt. Het afkopen nu, ook onder deze omstandigheden, is echter denk ik voordeliger dan straks 'zomaar' een uitvaartondernemer inschakelen, omdat de uitvaartverzekeraars door hun schaalgrootte goedkoper werken. Ik denk dat het ongeveer fl. 1.500,- op een gemiddelde uitvaart scheelt. U moet gewoon een aantal verzekeraars benaderen. Zie de rubriek Bedrijven en instellingen > Verzekeraars. Daar vindt u alle grote en goede verzekeraars bij elkaar. Opbellen, zaak uitleggen en offerte vragen, is mijn advies.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE