Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart (geen opdrachtbevestiging; niet akkoord met basistarief)


4 december 2015

Vraag nummer: 44453

Geachte heer van der Putten,

We komen er met de begrafenisondernemer (De laatste Eer te Barneveld) niet uit. De ondernemer rekent voor de begrafenis van onze moeder, een basis tarief van 1695 euro (alleen begeleiding), zonder onderbouwing en zonder begroting of opdrachtbevestiging vooraf. Er is dus vooraf niets afgesproken.
We hebben meerdere malen om een specificatie gevraagd maar deze kunnen ze niet geven. Veel zaken die normaliter in een basistarief zouden zijn opgenomen (van andere sites kunnen lezen) zijn niet uitgevoerd. Geen condoleance, geen uitvaart dienst, geen dragers, moeder is in alle stilte begraven met ons eigen gezin. Wij zijn van mening dat de ondernemer zijn werkelijk gewerkte uren tegen een gangbaar tarief in rekening mag brengen in plaats van een vast basistarief. Graag uw visie?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het kenmerk van het basistarief is nu juist dat het een vast bedrag is voor een aantal basisdiensten, ongeacht of men van die diensten gebruik maakt of niet. Er zit in zo'n basisbedrag vaak ook een versleuteling van vaste kosten van een uitvaartondernemer zoals het hebben van weekenddiensten van personeel, het hebben van een kantoor, aangesloten zijn bij een call-centre voor meldingen bij kantoortijden e.d.
De ondernemer hoeft van een basistarief niet te specificeren voor wat voor onderdelen gebruik is gemaakt of niet. Daarvoor is het een basis.

U schrijft echter dat vooraf niets is afgesproken. Dat is vreemd. Iedere verstandige uitvaartonderneming presenteert een begroting, geeft een toelichting en vraagt aan de opdrachtgever om een opdrachtformulier te tekenen en akkoord te gaan met de begroting. Tevens worden daarbij de toepasselijke algemene voorwaarden overhandigd, als die er zijn.
En... iedere verstandige klant vertelt zijn wensen en vraagt ook om een begroting en toelichting.

Als u geen begroting is gepresenteerd, op basis van wat bent u dan met De Laatste Eer in zee gegaan? U hebt ook geen opdracht getekend, schrijft u.

Als u zegt dat vooraf niets is afgesproken, werkt dat wel 2 kanten op. U stelt nu dat u niet gebonden bent aan de rekening die DLE u nu blijkbaar presenteert. Maar dat betekent ook dat u niet kunt aantonen dat andere afspraken zijn gemaakt, want die zijn blijkbaar niet gemaakt.

Ik heb eens even op de site van De Laatste Eer (DLE) in Barneveld gekeken, maar word daar niets wijzer over kosten. Misschien zoek ik niet goed of lang genoeg, maar ik lees ook niets over het in rekening brengen van een basistarief en hoe hoog dat dan is.

Daarmee zit u naar mijn mening in een soort patstelling. U verwacht een factuur voor werkelijk gewerkte uren tegen een gangbaar tarief, maar de uitvaartverzorger brengt een basistarief in rekening. Dat laatste is op zich niet ongebruikelijk. Maar nergens op diens site wordt duidelijk dat men dat doet. Dus ik zie ook niet dat DLE zich ergens op kan beroepen in de zin van 'U had toch kunnen weten dat...'.

Hoe er uit te komen? Als DLE is aangesloten bij een brancheorganisatie, is wellicht een klachtenregeling van toepassing.

Ik zou als ik u was ook nog eens kijken naar het totaal van de rekening, de diverse onderdelen zoals de kosten van de kist en door voor mijzelf een berekening naast leggen van een inschatting van uren tegen een gangbaar tarief. En dan moet u niet alleen kijken naar de uren dat u een uitvaartleider hebt gezien, maar ook de reistijden van het personeel, de tijd die nodig zal zijn geweest om op kantoor afspraken te maken met de begraafplaats, voor aangifte bij de gemeente, verkrijgen verlof bij de gemeente, soms het bij een arts ophalen van de verklaring van overlijden, de kosten van administratie op kantoor e.d. Als u dan bij die berekening niet ver van het basistarief af komt, zou ik de nota van DLE gewoon betalen. Het heeft weinig zijn om over de laatste 100 of 200 euro veel stampei te maken.
Is het wel een groot verschil, dan zou ik DLE niet betalen. Althans niet het gehele bedrag maar het bedrag dat volgens mij/u redelijk is, met een onderbouwing. Dan moet DLE maar zien dat zij het restant weet te incasseren. Als zij een incassobureau inzet hoeft u niet te schrikken, want zo'n bureau kan zonder betalingsbevel van de rechter ook niets. Ook de kosten van het bureau zijn voor rekening van DLE als u geen opdracht hebt getekend (al zullen zij vaak bluffen dat het anders is. Maar dat is dus bluf). Als DLE naar de rechter stapt voor het verschil, zal zij ook moeten aantonen dat u akkoord bent gegaan met die basiskosten. Dat kan zij niet aantonen zonder geaccepteerde offerte en getekende opdracht. Dan staat u best nog wel sterk.

Mijn advies is dus: niet niets betalen, want dan krijgt DLE wel een zaak bij de rechter. Maar wel een redelijk, onderbouwd, deel betalen. Dan zal DLE bij de rechter weinig of geen kans meer hebben om het restant te vorderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nlTIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden
(klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE