Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart ex-man (kinderen aansprakelijk?)


17 april 2023

Vraag nummer: 66464

Beste,

Mijn ex-man is onlangs overleden. Er heeft een informele uitvaart plaats gevonden. De uitvaart is geregeld door een andere ex-vrouw van mijn ex-partner. Nu wil de "andere ex-vrouw" de kosten die niet genoeg gedekt worden door zijn polis, gaan verhalen op mijn kinderen. Mijn kinderen zijn niet betrokken geweest op het regelen van de uitvaart. Willen de erfenis gaan verwerpen. Hebben jaren geen contact gehad met hun vader.

Mijn vraag: Kunnen de kosten verhaald worden bij mijn kinderen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten kunnen als eerste verhaald worden op de nalatenschap van uw ex-man. Dus op zijn bankrekeningen, spaarrekeningen, auto, (luxe) goederen e.d. die te gelde zouden kunnen worden gemaakt. Dit dient afgehandeld te worden door de persoon die fungeert als executeur, in opdracht van de erfgenamen.

Als dat onvoldoende oplevert, kan men bij de erfgenamen zelf aankloppen. De erfgenamen kunnen afstand doen van de erfenis en zijn dan niet aansprakelijk. Maar dan zijn er andere erfgenamen, zoals kleinkinderen. Die kunnen ook weer afstand doen etc.

Of erfgenamen betrokken zijn geweest bij de regelen van de uitvaart en of zij intensief contact met de overledene hadden, zijn allemaal zaken die juridisch niet relevant zijn voor hun aansprakelijkheid. Ik snap dat dat niet fijn voelt, maar dat doet zakelijk gezien niet ter zake.
Het werkt naar twee kanten uit. Als uw ex-man een forse nalatenschap zou nalaten, zouden ze daar als erfgenamen ook gewoon van kunnen profiteren.

Het afstand doen van de erfenis kost geld bij de rechtbank of de notaris. Misschien is het handig om er niet al te veel tijd en ergernis in te moeten stoppen en gewoon wat mee te betalen. Maar dan moeten uw kinderen eerst een compleet plaatje van de kosten en de baten hebben.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart van een vader of moeder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >