Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten repatriëring en begravenis


17 november 2013

Vraag nummer: 36414

Geachte heer van der Putten,

Wanneer iemand overlijdt in het buitenland (Portugal) en dient te worden gerepatrieerd, zijn de kosten wanneer deze onverzekerd was voor de 1e graadsfamilieleden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kosten van de repatriëring komen in eerste instantie voor rekening van de opdrachtgever van de repatriëring, die de kosten kan verhalen op de nalatenschap. De nalatenschap is van de erfgenamen, dus de opdrachtgever kan bij de erfgenamen aankloppen.
Hetzelfde geldt voor de kosten van de begrafenis.
Zie de video 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?'


U hebt het over de 1e graads familie. Die term mag u in dit verband niet gebruiken, want niet alle familieleden in de 1e graad zijn erfgenamen. Familie in de 1e graad van de overledene zijn zowel diens ouders als diens kinderen. Als de overledene kinderen (en een echtgenoot) had, zijn die de erfgenamen. De ouders niet. Maar een kind kan soms ook wel onterfd zijn. Dat kind is dan ook niet aanspreekbaar op kosten.
Men mag dus termen als erfgenamen, 1e graads familie en kinderen niet door elkaar gebruiken, want het zijn niet altijd hetzelfde personen.
Zie over de graden van verwantschap http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-en-ouderlijk-gezag-kind/vraag-en-antwoord/wat-is-bloedverwantschap-en-wat-is-aanverwantschap.html.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >