Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten crematie (voor rekening van de erfgenamen) 2


16 januari 2012

Vraag nummer: 27208

Bedankt voor uw snelle reactie,
Als ik het goed begrijp zal ik dan eerst deze kosten moeten betalen, en moet ik ze dan terug gaan eisen bij zijn erfgenamen? Of zou het crematorium hier ook een rol in kunnen spelen. Zijn erfgename hebben te kennen gegeven helemaal niks te willen doen. Maar dat zijn ze wel verplicht.

Mvg Kim van der linden

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, u zult de kosten van de crematie (eerst) moeten betalen. De uitvaartonderneming en het crematorium hoeven niet op hun geld te wachten. Zij kunnen een incasso starten en dan zit u ook nog met extra kosten van de incasso en rente.

Ik zie geen rol voor het crematorium in deze kwestie. Het crematorium heeft geen contract met de erfgenamen en kan daarom niets van de erfgenamen vorderen.

Het zou in de praktijk natuurlijk ook niet werken dat als iemand overlijdt, een crematorium of begraafplaats op zoek zou moeten gaan naar erfgenamen alvorens te cremeren of te begraven en daar een contract mee af te sluiten. Dat zou in sommige gevallen wel maanden kunnen kosten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat iemand geen kinderen, broers of zussen heeft, maar wel een avontuurlijke neef die een trektocht door Nepal maakt en sinds 3 maanden vermist is. Is die erfgenaam? Ja, maar het is niet zeker of die nog leeft. Van de neef is alleen nog bekend is dat hij jarenlang in Chili woonde en daar kinderen heeft. Zijn dat erfgenamen? Zoek het dan allemaal maar eens uit. Dat lukt niet binnen enkele dagen. Een crematorium of begraafplaats heeft daarom alleen van doen met de opdrachtgever. U, in dit geval.

Alleen u bent opgetreden als zaakwaarnemer voor de erfgenamen en u hebt een vordering op de erfgenamen.

Dat de erfgenamen te kennen hebben gegeven niets te willen doen, is lastig. Maar zij zijn wel aansprakelijk. U moet dus stappen zetten om voor uw rechten op te komen. Overigens moet men u ook rente en andere kosten die u hebt vergoeden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE