Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten crematie na naamswijziging


25 mei 2004

Vraag nummer: 3135  (oude nummer: 4336)

Mijn vrouw heeft haar achternaam laten wijzigen in de naam van haar stiefvader die haar als dochter geaccepteerd heeft. Nu is de biologische vader overleden (geen kontakt mee) en wil haar zus (ook geen kontakt mee) dat we samen alles regelen en dus alle kosten delen. Kunnen wij hier onderuit ?

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt altijd weigeren, natuurlijk. Maar het niet hebben van contact en het wijzigen van de achternaam zijn juridisch en wettelijk geen steekhoudende en geen relevante reden om niet aan verplichtingen te voldoen. Er kan wel een verschil zijn misschien als de stiefvader van uw vrouw haar als dochter geadopteerd heeft. Dat is iets anders dan accepteren; accepteren is juridisch 'niets'.

Maar in dit soort zaken is het los van wat juridisch of wettelijk zou kunnen of moeten, ook een beetje een morele zaak of mensen wel of niet in de kosten zouden moeten delen. Het hangt er ook een beetje vanaf waarom er geen contact met de familie meer was. Is men toevallig uit elkaar gegroeid, woonde men ver van elkaar, of was er een knallende ruzie, jarenlang getreiter van de een of de ander, etc.
Als uw vrouw helemaal geen banden meer had met haar biologische vader en zuster, dan is het ook maar de vraag of ze naar algemeen maatschappelijk geldende opvattingen ook wel in de kosten van de uitvaart moet delen. Ik denk dat heel veel mensen zouden zeggen: "Dat hoeft ze niet".

Het punt is dat als je 'nee' zegt, wat er dan gebeurt. Is de zus boos, maar ja, dat merk je toch niet als je geen contact hebt. Wordt er een advocaat ingeschakeld? Waarschijnlijk niet omdat dat soms meer kost dan wat er mee te verhalen valt in dit soort gevallen. Voelt uw vrouw zich goed of juist slecht als ze weigert? Zij (en u) moet het zelf afwegen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE