Kosten crematie (minderjarige opdrachtgever en ongeldige verzekering)


7 september 2011

Vraag nummer: 25941

De vader van een minderjarige zonder naaste familie is op 2 okt. 2010 overleden. Nu blijkt deat de vader een uitvaart- verzekering is aangegaan terwijl hij wist dat hij al ernstig ziek was. Hij heeft dit niet gemeld en nu komt de uitvaartondernemning met een deurwaarder vorderen bij een nietsvermoedende minderjarige (17jarig meisje).
Ze heeft bij het intake gesprek wel moeten tekeken. Ze was niet op de hoogte dat haar vader ten onrechte een verzekering had afgesloten. Als voogd kreeg ik pas formeel op 30 november het zorgrecht. Er is geen vermogen en door haar vader was een schuld opgebouwd. Ze heeft de erfenis beneficiair aanvaard. Mijn vraag 1) kan een uitvaart verzorger zomaar vorderen op een minderjarige? 2) zoja, is er enige regelgeving, jurisprudentie om de pijn voor de meid te verzachten.? 3) zijn er nog bijkomende claims te verwachten?

m.vr.gr.,

John.

Antwoord:

Geachte heer,

Uw verhaal bevat niet de gegevens die juridisch relevant zijn, zoals de vraag wie de opdrachtgever van de uitvaart was. Dat is de eerste persoon op wie de uitvaartonderneming zijn kosten kan verhalen, mits hij er een overeenkomst mee heeft.

Als het meisje de opdrachtgever was en 17 jaar was of is, was zij minderjarig. Hoe het dan precies zit met haar handelingsbevoegd, kan ik niet zeggen. Dat zou u een notaris moeten vragen. Zie vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst van Meest gestelde vragen voor tips.
Die zou ook moeten kunnen zeggen of haar opdrachtgeverschap wel bindend was.

Specifieke jurisprudentie op dit punt is mij niet bekend.
Ik vraag mij echter af hoe het zit met de verantwoordelijkheid van de uitvaartondernemer in relatie tot de verzekering. Zou hij niet tijdig moeten informeren bij de verzekering naar de uitkering? En hoe is bekend geworden dat de vader een uitvaartverzekering is aangegaan terwijl hij wist dat hij al ernstig ziek was? Wat waren precies de voorwaarden en omstandigheden? Dat kan ik natuurlijk zo niet beoordelen, maar dat moet wel worden bekeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn