Kosten bij overlijden zonder levensverzekering


15 september 2011

Vraag nummer: 26043

De vader van het zusje van mijn vriendin is erg ziek. Mocht komen te overlijden wie draait er dan op voor de kosten. Zijn dochter is 16 en beschikt niet over de financiƫle middelen, verder heeft hij nog 1 zus die ook erg ziek is. Helpt de gemeente hieraan mee? Wat is een goedkope oplossing om toch een mooi afscheid te regelen?

Ik zou erg graag meer informatie hebben.

Antwoord:

Geachte heer,

Als niemand iets doet, regelt de gemeente de uitvaart. Maar dat kan inhouden dat er beperkingen zijn, zoals dat er geen afscheidsdienst wordt gehouden, de overledene niet wordt opgebaard e.d.
Zie vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente' in de rubriek 'Overige'. En de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Wanneer het einde nadert, kan het verstandig zijn om met de gemeente te overleggen over de (on)mogelijkheden. Denkbaar is misschien hulp in de vorm van bijzondere bijstand.

Zie over het wel of niet aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:


Maar er zijn ook opties voor een goedkope uitvaart. Zoek op deze site naar de mogelijkheden in de Infotheek, onder Kosten. En de tips die daar gegeven worden.
Men kan kosten besparen door zelf formaliteiten te vervullen zoals naar de gemeente gaan voor aangifte, geen rouwkaarten per post te versturen maar bekenden te mailen of te sms-en, zelf thuis een afscheidsbijeenkomst te houden, enz.

Het is verstandig om al in een vroegtijdig stadium op zoek te gaan (dat doet u nu). En om met een of twee uitvaartondernemingen de mogelijkheden voor een waardig afscheid tegen lage kosten te gaan bespreken.

In bepaalde regio's kan men bepaalde voordelen hebben. In de regio Amsterdam bijvoorbeeld biedt o.a. de Cooperatie PC een heel prijsgunstig arrangement aan. In de regio Limburg of Oost-Brabant kan men denken aan begraven op een Limburgse natuurbegraafplaats; de tarieven zijn relatief laag, maar men spaart ook de kosten van een duur grafmonument uit.

Ik verzucht toch maar weer eens dat mensen, als ze geen geld op een spaarrekening hebben staan die de kosten van een uitvaart kunnen dekken, er verstandig aan doen een uitvaartverzekering te nemen. Tijdig, voor men problemen zoals een ernstige ziekte verwacht. Want dan kan het niet meer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE