Kosten begrafenis verhaalbaar op kinderen


23 november 2005

Vraag nummer: 4133  (oude nummer: 6925)

Geachte heer,

Onlangs is mijn oma overleden, de relatie tussen haar en mijn ouders stond al lange tijd op een laag pitje. Hetzelfde geld voor kleinkinderen.
Mijn tante had nog een hechte relatie met haar en heeft de uitvaart dus ook geregeld. Wij waren hierbij niet aanwezig. Hierbij was blijkbaar niets te duur want wij worden nu geconfronteerd met een rekening van meer dan 9000 euro, deze verstuurd door de notaris.

Aangezien wij nooit gekend zijn of enige goedkeuring hebben gegeven in het organiseren van deze begravenis lijkt het mij dan ook raar dat deze kosten op ons verhaald worden.

Graag Uw advies in hoeverre wij aansprakelijk gesteld kunnen worden en wat voor mogelijkheden zijn er?

Bij voorbaat mijn dank.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kosten van de uitvaart komen ten laste van de nalatenschap en daarmee van de erfgenamen. Of de relatie goed is of niet, staat los van de vraag of men erfgenaam is. Kinderen zijn automatisch erfgenaam; en kleinkinderen ook als hun vader of moeder al eerder overleden is dan de grootouder. Als erfgenamen reden hadden om te vrezen dat ze wellicht met kosten te maken zouden kunnen krijgen die ze niet acceptabel zouden vinden, hadden ze zelf de uitvaart moeten regelen. Of tevoren moeten bedenken wat ze in zo'n situatie zouden doen. Door niets te doen en af te wachten, neemt men zelf het risico.

Een bedrag van EUR 9.000,- voor een begrafenis is overigens niet aan de hoge kant als daar ook nog de kosten van het graf in zitten. En als er niet de kosten van het graf in zitten is het weliswaar aan de forse kant, maar niet extreem duur. Ik denk dat de erfgenamen zich hier niet aan kunnen onttrekken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn