Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis vader; beslag leggen op ons huis?


3 december 2003

Vraag nummer: 2717  (oude nummer: 3525)

Mijn vrouw haar vader is overleden. Deze vader, met wie ze al 25 jaar geen kontakt meer heeft, daarvan zegt nu de familie en vriendin geen geld te hebben voor de begrafenis e/o crematie.
Moeten mijn vrouw en haar broer nu opdraaien voor de kosten daarvan. En hoever strekt??? Dan kan men bijvoorbeeld beslag leggen op ons huis als we niet betalen????

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zou als ik u(w vrouw) was, in eerste instantie gewoon maar eens niets doen onder deze omstandigheden. De kans is erg groot dat de vriendin en familie toch een oplossing vinden. Dat is althans in het merendeel van de gevallen zo. Met het verstrijken van de uren en dagen wordt men nerveuzer en inventiever.

Als uw schoonvader met die vriendin samenwoonde, ligt het voor de hand dat zij de uitvaart regelt, ook financieel. Als ze geen geld heeft, kan ze lenen. Als ze niets heeft, kan ze mogelijk in aanmerking komen voor bijzondere bijstand van de gemeente.

Als niemand iets doet, komt na enkele dagen de gemeente in beeld. Maar die wacht gewoonlijk ook eerst af of partner en/of de directe familie van de overledene iets doet. Als iemand een partner heeft, is dat de meest aangewezen persoon.

U(w vrouw) hoeft niet zonder meer op te draaien voor de kosten. Pas de de vriendin en andere familie niets zou doen en geen oplossing regelt, komt de gemeente in beeld. Als die alles regelt en betaalt, kan de gemeente de kosten terughalen. Maar de eerste persoon bij wie men dan komt is de vriendin, als uw schoonvader daarmee samenwoonde. Want de gemeente mag dan de spullen van uw schoonvader (laten) verkopen om de kosten te dekken. Er is éérst verhaal op de nalatenschap, pas later op verwanten. Dus eerst moet de TV e.d. verkocht worden en pas later komt men eventueel bij andere familie en u terecht.

Hoe ver het verhaal gaat, is de afweging die elke gemeente zelf moet en zal maken. Beslag op uw huis zal niet snel gebeuren, al is het in theorie wel denkbaar. Maar als u het zover zou laten komen, zou dat niet slim zijn, want dan verveelvoudigt u zelf uw kosten. Zover is het echter nog lang niet.
Laat de vriendin maar een andere oplossing bedenken dan dat uw vrouw en haar broer de portemonnee trekken. Bemoei u gewoon helemaal niet met het regelen van de uitvaart. De kans is 9 op 1 dat een andere oplossing wordt gevonden.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE