Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis (onderverzekerde ex-echtgenote)


28 augustus 2008

Vraag nummer: 5651  (oude nummer: 11188)

Geachte heer van der Putten,

Binnen afzienbare tijd zal de ex-echtgenote van mijn vriend overlijden. Zij is onderverzekerd en denkt dat haar ouders het wel zullen betalen. Maar als puntje bij paaltje gaat komen is er geen geld bij haar ouders en zelf heeft ze ook geen spaargeld. Nu zijn er wel drie kinderen van 13, 10 en 8 jaar. Nu vraag ik mij af wie zijn haar directe nabestaanden. Haar ex-echtgenoot, haar ouders, haar kinderen? Want bijverzekeren is nu niet mogelijk meer. Ik ben wel op internet aan het zoeken en er zijn op deze site vergelijkbare situaties maar ik kom er toch niet helemaal uit.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In principe zijn de kinderen de erfgenamen van de ex-echtgenote van uw vriend en dienen zij de kosten van de uitvaart te betalen. Die kosten moeten dan gedekt worden uit de opbrengst van verkoop van de inboedel, auto en dergelijke.
De ex-echtgenoot en de ouders zijn geen erfgenamen en niet formeel aanspreekbaar.

Ik denk dat in een situatie als deze de naaste familieleden (zoals de ouders en uw vriend als wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen) samen een oplossing moeten bedenken. Als deze nabestaanden geen actie ondernemen, moet en zal uiteindelijk de gemeente de uitvaart regelen, maar dan heeft de familie geen inspraak en ook bijvoorbeeld geen recht op een afscheidsdienst of opbaring. Dat lijkt me ook voor de kinderen niet acceptabel. Bovendien mag de gemeente de kosten tóch verhalen op de kinderen (dat ze minderjarig zijn doet er formeel niet toe; bovendien kunnen ook minderjarigen in principe een eigen vermogen hebben, bijvoorbeeld uit erfenissen van grootouders). De kinderen kunnen het dan in dit geval niet betalen, maar er kan dan wel een schuld open staan.
Ik weet niet of er mogelijkheden zijn voor bijzondere bijstand. Dat zou wellicht met de gemeente besproken kunnen worden.
Waarschijnlijk is het verstandig om de uitvaart in eigen hand te houden en de kosten zo laag mogelijk te houden.

En ik hoop dat andere lezers het belang van een goede dekking van een goede verzekering beseffen. Zorg dat je niet onverzekerd en niet onderverzekerd bent, als er geen spaargeld is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE