Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis onbekende vader


27 juli 2010

Vraag nummer: 7645  (oude nummer: 15937)

Wij werden verrast door de plotselinge dood van onze onbekende vader, die we niet kennen, aangezien mijn ouders ruim 45 jaar gelden uit elkaar zijn gegaan. Wij zijn onterfd, maar waarschijnlijk blijft er ook geen geld over voor de begrafenis. Vanwege de onduidelijkheid over de baten, stelt de erfgenaam (goed doel) acceptatie uit. Pa wordt dus door de gemeente begraven. Nu lees ik dat de gemeente de kosten op ons kan verhalen, maar dat lijkt mij volstrekt onredelijk in ons geval. Hoe zit dat?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de gemeente de begrafenis regelt, kan de gemeente de kosten eerst verhalen op de nalatenschap, vervolgens op de erfgenamen en zonodig tenslotte op kinderen. Of men zijn of haar vader kende of niet, speelt in de wetgeving geen rol. De wetgever zag geen reden om de belastingbetaler voor de kosten op te laten draaien als er kinderen zijn. Ouders zijn wettelijk verplicht tot onderhoud van de kinderen (denk aan de alimentatie na echtscheiding, ongeacht of men de kinderen ziet of niet); andersom is dit de laatste verplichting van kinderen jegens hun ouders.

Zie de vele vragen in de subrubriek Overige > Uitvaart door gemeente.

Overigens vraag ik me af of u wel onterfd kunt worden, zoals u schijft. Kinderen kunnen wel onterfd worden, maar kinderen die onterfd zijn kunnen altijd een beroep doen op hun legitieme aanspraak. Alleen kan de uitknotariƫle vragenering daarvan in een testament uitgesteld worden tot na het overlijden van de langstlevende.
Ik adviseer u om advies in te winnen bij een notaris of de Notaristelefoon.
Zie ook de video-adviesrubriek van notaris Van de Griend, die hier een vraag of behandelt. Te vinden via de Infotheek > reportages > Kijkersvragen > Notariƫle vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE