Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis oma (België)


7 oktober 2003

Vraag nummer: 2532  (oude nummer: 3163)

Mijn oma ligt momenteel op sterven. Ze heeft al 20 jaar geen contact meer met haar dochter en ikzelf met mijn moeder ook niet meer. Ben ik nu verplicht als kleindochter zijnde om de begrafenis en al de rest die daarbij komt kijken voor mijn rekening te nemen of kan ik alles aan het ocmw overlaten zodat die de rekening dan weer kan presenteren aan mijn moeder die het zeker niet nodig vind om zelfs op het nieuws van mijn grootmoeder te reageren.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Volgens uw e-mail adres bent u een (overigens zeer geachte) Zuider-buur. Maar ik weet niet hoe of wat een 'ocmw' is en ik ken het Belgische recht niet, dus ik kan u geen sluitend advies geven.

In Nederland zijn de erfgenamen verplicht om de kosten van de uitvaart van de overledene voor hun rekening te nemen. Ze gaan ten laste van de nalatenschap. Als uw moeder wettig erfgenaam is, moet ze in Nederland de kosten dragen (samen met eventuele andere erfgenamen).
Als in Nederland niemand de begrafenis regelt, doet - uiteindelijk - de gemeente het, maar de gemeente mag op grond van de wet de kosten verhalen op de kinderen.

In Nederland is het zo dat de persoon die de begrafenisondernemer opdracht geeft om e.e.a. te regelen, in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor de kosten. De begrafenisondernemer kan die persoon desnoods met tussenkomst van de rechter tot betaling dwingen. Dat die persoon de kosten kan verhalen op de erfenis/erfgenamen, is een ander aspect van de zaak. In België zal dat vermoedelijk niet veel anders zijn.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek Kosten uitvaart.

Als u inzake de begrafenis van uw oma geen financieel risico kunt of wilt lopen, moet u zich er ook niet mee bemoeien, is een eenvoudig maar hardvochtig advies.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE