Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis moeder voor uit huis geplaatste kinderen?


30 maart 2007

Vraag nummer: 4730  (oude nummer: 9108)

Ik werk in een 24-uurs behandelvoorziening voor dak- en thuisloze moeilijklerende mensen. Twee van onze clienten zijn broers (47 en 43 jr) en zij hebben deze week te horen gekregen dat hun moeder is overleden, met de mededeling dat zij evenredig dienen bij te dragen in de kosten van de uitvaart (moeder onverzekerd). Bijzondere omstandigheid m.i: vader en moeder waren harddrugsverslaafd en moeder ook gokverslaafd. Practisch gelijk na de geboorte van beide broers is de ouders de ouderlijke macht ontzegd en zijn de broers als baby al uit huis geplaatst. De band met de moederfiguur ontbreekt zogezegd volledig. Bestaat in deze uitzonderlijke situatie de mogelijkheid dat beide broers niet hoeven bij te dragen in de kosten die het overlijden van hun moeder met zich meebrengt?

Antwoord:

Geachte heer,

De wet en het recht zijn eenvoudig en zonder aanziens van persoonlijke omstandigheden: alle erfgenamen moeten naar gelijke delen delen en kinderen zijn verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart van hun ouders. Ook wanneer er geen enkele persoonlijke band is.

Ik weet niet of iemand ergens zijn of haar hand over het hart wil halen. Ik kan me best wel voorstellen dat het erg wrang is voor deze broers. Maar er kan wettelijk geen beroep worden gedaan op uitzonderingen of een soort hardheidsclausule, die zijn er niet. De wet geldt in dit geval zonder aanziens des persoons en zonder acht te slaan op persoonlijke omstandigheden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE