Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis (gezin in de schuldsanering)


12 maart 2008

Vraag nummer: 5274  (oude nummer: 10439)

Mijn schoonzus is heel plotseling op 46 jarige leeftijd overleden. Ze liet een man en een tweeling van 14 jaar achter.
Het gezin zat reeds 2 jaar in de schuldsanering.
De totale kosten begrafenis zijn nu vastgesteld op 8200 euro. Er was een verzekering maar deze was 3600 euro.
Wie is nu verantwoordelijk voor de uitvaartkosten?
Moet de rekening naar de schuldsanering (daar zit het gezin nog ruim 1 jaar in). Of blijft de erfenis staan voor man en kinderen.
Worden broer en zussen aansprakelijk gesteld. Is dat dan altijd een gelijk bedrag voor een ieder of is het inkomensafhankelijk.
Graag advies.

Antwoord:

Geachte heer,

Vreselijk, zo jong te overlijden. Een klap voor het gezin.
Ik neem aan dat de kosten van de begrafenis inclusief de kosten van het (eigen 2-persoons) graf zijn, anders is het wel erg hoog. De gemiddelde kosten van een begrafenis zijn zo'n 5.500,- op dit moment. Het ligt voor de hand dat als je niet ruim in de slappe was zit, om een wat goedkopere variant te kiezen, met goedkope kist, geen volgauto, etc. maar heel erg veel goedkoper kun je het gewoon niet maken. En een uitvaart moet een waardig afscheid zijn, dat is ook voor de kinderen erg belangrijk.
De kosten van een graf verschillen per gemeente; ze lopen erg uiteen. Een bedrag van 3.500,- voor rechten en onderhoudsbijdragen is zo'n beetje het gemiddelde in Nederland.
Maar het is wel logisch en redelijk dat zo'n jong gezin voor een eigen graf kiest, dat er een plek ik om later nog naar toe te gaan. Dat is 'onbetaalbaar'.

De man is geheel verantwoordelijk voor de kosten. Hij is waarschijnlijk de opdrachtgever en hij en de kinderen zijn de erfgenamen van zijn vrouw.
Waarschijnlijk zal hij met de schuldsanering een oplossing moeten zoeken. Dit soort onverwachte situaties en kosten zijn natuurlijk niet te voorspellen. Daar zal men begrip voor hebben.

Broers en zussen zijn (als er een echtgenoot en kinderen zijn) geen erfgenamen van de overledene. Zij kunnen niet voor de uitvaartkosten aansprakelijk worden gesteld, tenzij een van hen de uitvaart heeft geregeld en er voor heeft getekend. De opdrachtgever is altijd als eerste aansprakelijk.

Of broers en zussen zelf reden zien om het gezin in deze moeilijke situatie ook financieel te steunen en bijvoorbeeld allemaal 250,- 'te lappen', is een andere zaak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE