Kosten begrafenis en schulden overleden moeder


25 juli 2003

Vraag nummer: 2363  (oude nummer: 2846)

Geachte heer,

Heb geen contact met mijn moeder maar weet wel dat zij ontzettend veel schulden heeft.
Ben via uw site al te weten gekomen dat ik en mijn 2 broertjes wettelijk aansprakkelijk zijn voor de kosten als zij komt te overlijden van de begrafenis.
Maar mijn vraag is hoe zit het met de schulden die zij in haar leven heeft opgebouwd? Dingen zoals creditcards, huurschulden enz.

Alvast bedankt,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Onder de kosten van de begrafenis kunnen de kinderen inderdaad niet uit komen, dat klopt. Maar wel onder de schulden: u kunt de erfenis weigeren of accepteren onder voorrecht van boedelbeschrijving als het zover is. Zie oude vragen in de sub-rubriek Erfrecht/erfenis, of de Notariƫle adviesrubriek.

Overigens zijn het 2 heel verschillende zaken, de kosten van de uitvaart en schulden. Beiden hebben wel te maken met het overlijden van uw moeder, maar de aansprakelijkheid voor de kosten van de begrafenis is een zelfstandige verplichting van u en uw broers. De begrafeniskosten van uw moeder zijn geen onderdeel van haar schulden. En voor haar schulden zijn u en uw broers niet aansprakelijk, als u ze niet vrijwillig accepteert na haar overlijden.

Maar het is lastig, zo'n moeder of vader. Sommige ouders maken zich zorgen over wat hun kinderen zich op de hals halen, maar soms is het andersom.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE