Kosten basistarief uitvaart


3 november 2009

Vraag nummer: 7043  (oude nummer: 14268)

De kosten van het basistarief crematie voor mijn vader bedragen in totaal 3010 euro waarvan 750 euro voor kosten kantoorpand, kantoorpersoneel en -apparatuur, 470 euro ondernemersloon en 1580 euro uurloon. auto 210 euro , en dit alles voor een kleine begrafenis in de buurt met 18 mensen. De totale rekening is meer dan 6000 euro. Is dit normaal?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit bedrag ligt precies op het landelijke gemiddelde van de kosten van een crematie of begrafenis. Dat ligt net boven de 6.000,-. Bij een begrafenis komen er dan soms nog extra kosten voor een eigen graf en een grafmonument bij.
Ja, helaas, een uitvaart is duur.

Of er 8, 18 of 88 mensen op een begrafenis of crematieplechtigheid komen, maakt voor de basiskosten van het gebeuren niet uit. Alleen voor het aantal consumpties bij het napraten of een koffietafel en het aantal postzegels voor rouwkaarten.
Dat een ondernemer dag en nacht bereikbaar moet zijn met een meldcentrale, een kantoorvoorziening moet hebben, de kosten van opbaren, bloemen, advertentie, transport etc. zijn voor uitvaarten met kleine of grote groepen precies hetzelfde.

Iedere ondernemer berekent zijn kosten weer anders. De een rekent een hoog basistarief maar is dat inclusief een aantal kosten. De ander een laag basistarief maar veel losse kosten apart.

Maar het is vervelend als een en ander u kennelijk onaangenaam verrast. Als het goed is hebt u van tevoren met de ondernemer een opstelling van kosten gemaakt. En daar moet men zich aan houden, tenzij er duidelijk onverwachte dingen gebeuren of u later met extra wensen komt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn