Kosten als weduwe


5 februari 2009

Vraag nummer: 6144  (oude nummer: 12262)

Ik ben een leerling van het 7de jaar kinderzorg en moeten een taak maken rond gezin en recht. Bij ons gaat het over weduwe zijn en kosten die je meot dragen. Mijn vraag hierover is. Als Mark Pauwels zijn vader Peter Pauwels bezoekt in het rusthuis zegt de vader Peter dat hij de kosten niet alleen kan dragen. Is Mark verplicht om deze kosten te betalen als Peter deze niet kan betalen?

Vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik snap uw vraag niet goed. Gaat het om de kosten van het rusthuis of de kosten van het overlijden?

De zoon is niet verplicht om de kosten van het rusthuis van zijn vader te betalen. Tenzij er schulden zijn als vader overlijdt en Peter als erfgenaam voor die schulden op moet draaien.

Maar als vader Peter overlijdt, moet zoon Mark misschien wel de kosten van zijn uitvaart betalen. Ik zeg 'misschien', omdat dat nog niet zeker is.
De kosten van de uitvaart moeten eerst betaald worden uit de nalatenschap. Dat zijn het spaargeld en de inboedel/spullen van de overledene. Denk ook aan een huis en een auto. Als de overledene in gemeenschap van goederen getrouwd was, is alles samen eigendom van hem en zijn vrouw. Dus moet zijn vrouw, de weduwe, betalen.
Als de weduwe niet kan betalen en de nalatenschap onvoldoende groot is, moeten de erfgenamen betalen. De kinderen zijn meestal erfgenamen. Dus zou ook in dit geval ook zoon Mark (zijn deel) moeten betalen.
Als Mark niets wil of kan doen voor de uitvaart, doet de gemeente het. Maar de gemeente kan alle kosten terughalen bij de weduwe en/of de kinderen. Dat is een speciale wettelijke regeling.

Zie de rubriek Overige onderwerpen en dan onder
- Kosten uitvaart en
- Uitvaart door gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >