Kleinkind heeft opa nooit gekend moet nu meebetalen crematie gemeente?


6 maart 2008

Vraag nummer: 5251  (oude nummer: 10400)

ik ben byna 22jaar heb myn opa nooit gekend net als zyn kinderen hem al 22jaar niet hadden gezien
op zyn ziekbed heeft een kennis gezorgd dat ze wel in het ziekenhuis by hun vader zyn geweest
ondertussen is hy via de gemeente gecremeerd hy was niet verzekerd
nu zegt myn vader dat alle kinderen en kleinkinderen hun kopie van paspoort moet geven om afstand te doen van erfenis waar alleen schulden zyn maar hy zegt ook dat ik 35euro moet meebetalen als kleinkind daar snap ik niks van waar dat voor is heeft u daar een antwoord op?verder hebben myn oom en tante hun vaders huis leeg gehaald was rommel zeiden ze maar ik lees op uw site dat de gemeente dat normaal doet ik snap er niks van straks zeggen ze dat ik overal aan moet meebetalen en dat voor iemand die ik verder nooit heb gekend dus voor ik myn kopie afgeef met handtekening wil ik graag weten of ze inderdaad de kleinkinderen er ook by betrekken alvast bedankt voor uw antwoord groeten anna

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kleinkinderen zijn erfgenamen, als hun ouders (de kinderen) afstand hebben gedaan van de erfenis. Ook de kleinkinderen kunnen afstand doen. Maar het afstand doen kost geld. Daarom zal uw vader u een bijdrage in de kosten vragen, vermoed ik.

U hoeft niet mee te betalen aan de kosten van de crematie. Die kosten kan de gemeente verhalen op uw ouders, ooms en tantes. De wetgever heeft er voor gekozen om die kosten niet voor rekening van de belastingbetaler te laten komen. maar van de kinderen (niet de kleinkinderen). Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente'.

Uw vraag over het sfatdn doen gaat eigenlijk over erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.; zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >