Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kind van 5 in laatste fase (kanker), ouders hebben schulden, minimum


16 september 2011

Vraag nummer: 26048

Een echtpaar heeft een kind van 5. In het verleden heeft het gezin een uitvaartverzekering gehad. Hebben niet verlengd of anderszins, niet aan denkende dat er op korte termijn een begrafenis gaat komen.
Ouders hebben op dit moment een uitkering voor een gezin. Er zijn schulden ontstaan, omdat ze meer met hun zoon zijn bezig geweest dan met praktische zaken.
Waar kan ik informeren naar mogelijkheden voor betaling van de begrafenis?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten van de begrafenis. Misschien kunnen zij bij de gemeente informeren naar de mogelijkheid van bijzondere bijstand.

Ik kan alleen attenderen op opties voor een goedkope uitvaart. Zoek op deze site naar de mogelijkheden in de Infotheek, onder Kosten. En de tips die daar gegeven worden.

Men kan kosten besparen door zelf formaliteiten te vervullen zoals naar de gemeente gaan voor aangifte, geen rouwkaarten per post te versturen maar bekenden te mailen of te sms-en, zelf thuis een afscheidsbijeenkomst te houden, enz.
In bepaalde regio's kan men bepaalde voordelen hebben. In de regio Amsterdam bijvoorbeeld biedt de Cooperatie PC een heel prijsgunstig arrangement aan. In de regio Limburg of Oost-Brabant kan men denken aan begraven op een natuurbegraafplaats; de tarieven zijn relatief laag, maar men spaart ook de kosten van een duur grafmonument uit.

Het is verstandig om al in een vroegtijdig stadium op zoek te gaan (dat doet u nu). En om met een of twee uitvaartondernemingen de mogelijkheden voor een waardig afscheid tegen lage kosten te gaan bespreken.

Een uitvaart door de gemeente is geen optie; dan verhaalt de gemeente de kosten toch op de ouders.
Bovendien kan men dan met beperkingen te maken krijgen. Zie:


Ik verzucht toch maar weer eens dat mensen, als ze geen geld op een spaarrekening hebben staan die de kosten van een uitvaart kunnen dekken, er verstandig aan doen een uitvaartverzekering te nemen en te houden. Ongeacht of ze oud of jong zijn. Het is heel erg onverstandig om te denken 'Dat overkomt ons niet'. Jonge ouders en jonge kinderen kan ook van alles overkomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE