Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan notaris begrafeniskosten weigeren?


8 juli 2004

Vraag nummer: 3207  (oude nummer: 4493)

mijn broer overlijd ,is op dat moment gescheiden maar laat een kind van 4 achter als erfgename.bij overlijden word alles i.v.m.begrafenis +kosten zerk geregeld door ouders.alles wordt betaald door erfgename maar de kosten van de zerk,die de normale prijs bedraagt,word door de notaris geweigerd en dus ten laste gelegd van de ouders.kan dit?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vind het moeilijk om hier iets over te zeggen, want dan moet je weten of er bepaalde afspraken vooraf waren gemaakt of niet en welk motief of welke reden de notaris noemt.

In principe is het overigens ook zo dat niet de notaris beslist of iets wel of niet ten laste van een erfgenaam komt of niet. Dat beslist in principe de erfgenaam zelf. En bij een minderjarige erfgenaam zoals in dit geval, diens voogd. De notaris kan wel adviseren of wijzen op bepaalde wettelijke regels, bijvoorbeeld in het kader van de successierechten. Maar hij beslist uiteindelijk niet over dit soort dingen. Dat doet de erfgenaam zelf.

Misschien was de nalatenschap niet groot genoeg en wilde de notaris het kind niet met een schuld opzadelen. Als u het hebt over 'de ouders', bedoelt u waarschijnlijk de opa en oma van het kind van 4. Dat zijn waarschijnlijk niet haar voogden. Daar kan al het probleem zitten, bijvoorbeeld dat de voogd namens het kind een staande steen wenste en de (groot)ouders een liggende steen kozen.

Maar het is allemaal speculeren, zonder de exacte toedracht te kennen, zoals afspraken en wensen van en met de (groot)ouders en de wettelijk vertegenwoordiger van het kind. De notaris beslist niets op eigen houtje. Hij is geen partij en hoe langer en hoe meer partijen twisten zal menig notaris een zorg zijn: hij declareert al die uren wel.

Overigens: u mailt met een Belgisch e-mail adres. Laat ik opmerken dat het recht op dit punt in Belgiƫ anders kan zijn dan in Nederland. En ik kan alleen de Nederlandse situatie weergeven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE