Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik als opdrachtgever van de begravenis afstand doen van erfrecht ivm schulden?


31 maart 2008

Vraag nummer: 5325  (oude nummer: 10542)

Mijn zus is 25 mrt 2008 overleden. Gezien het feit zij niet voldoende verzekerd was hebben we als broers en zussen geld bijelkaar gelegd om de meerkosten te betalen. Ik heb mijn handtekening onder de rekening gezet, want iemand moest tekenen. Waarschijnlijk heeft mijn zus schulden dus gaat de familie afstand doen van het erfrecht. Nu hoorde ik van iemand dat ik geen afstand kan doen omdat ik mijn handtekening heb gezet en nu ook verantwoordelijk ben voor haar schulden. klopt dat en wat kan ik er aan doen om dit te voorkomen.

Antwoord:

Geachte heer,

Iemand die de begrafenis regelt is niet iemand die automatisch ook de erfenis aanvaardt. Ook een niet-erfgenaam zou de uitvaart kunnen regelen. Maar... u moet dan de meerkosten van de begrafenis, boven de verzekering, uit eigen zak betalen. Wie aan een eventuele bankrekening van de overledene komt, of spullen uit huis haalt, aanvaardt (daardoor) de erfenis. U meot dus verder overal van af blijven.

Wie voor de begrafenis tekent is wél aansprakelijk voor de kosten van de begrafenis.

Zie voor informatie over het doen van afstand van een erfenis de Notariële adviesrubriek van deze site of de site www.notaris.nl.
Zie ook vraag 2345 'Erfenis / erfrecht' in de lijst van Meest gestelde vragen' voor andere tips zoals de Notaristelefoon.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Overige onderwerpen > Kosten uitvaart.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE