Ik wil niets te maken hebben met crematie(kosten) vader


23 augustus 2006

Vraag nummer: 4513  (oude nummer: 8289)

Beste heer, mevrouw,

stel mijn vader komt te overlijden, maar er is geen verzekering voor afgesloten en er wordt geen geld nagelaten (eerder schuld). en ik wil en kan als middelste zoon geen bijdrage leveren aan de eventuele kosten, kan ik hiervan (wettelijk) gevrijwaard zijn ? (heb ook geen wensen mbt afscheid). Ik heb nog 2 broers en mijn moeder die gescheiden is van mijn vader. Ik heb begrepen dat er evt aanspraak gemaakt kan worden op bijstand van de gemeente, maar ik wil mij helemaal distantieren van dit hele proces. Graag uw advies

met vriendelijke groet

P. H.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zie dat u al meer antwoorden op vragen hebt bekeken. Dank, dat scheelt mij weer werk.

Helaas voor u moet ik zeggen dat er geen mogelijkheid is om u helemaal te distantiƫren van de gevolgen van het overlijden van uw vader. U bent wettelijk aanspreekbaar als de gemeente - als niemand anders iets doet - de lijkbezorging op zich neemt. Daar valt niet aan te ontkomen, dat is wettelijk zo vastgelegd. Men kan proberen er feitelijk aan te ontkomen door naar een ver werelddeel te verhuizen of zo, maar dat is geen echte oplossing.

Als mensen niet de verantwoordelijkheid nemen - zo zie ik het althans - om voldoende geld voor hun uitvaart te sparen of een verzekering te nemen, zijn hun kinderen de dupe.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn