Gevolgen voor aansprakelijkheid van belangenbehartiger


12 augustus 2003

Vraag nummer: 2393  (oude nummer: 2911)

Mijn tante verblijft in een verpleeghuis en blijkt de financiele verplichting voor de uitvaartverzekering niet meer te kunnen voldoen.
Haar uitgaven staan thans onder toezicht van de boekhouder van het verpleeghuis.
Ik ben gevraagd mede op te treden als belangenbehartiger. Wat betekent deze rol bij een eventueel overlijden van mijn tante: de kosten van de uitvaart en eventuele schulden?

In eerdere gevallen gaf u aan dat ook degene die opdracht geeft tot de begrafenis de rekening gepresenteerd krijgt. Aan de andere kant geeft u aan dat alleen ouders, partners en kinderen aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ik val buiten die groep.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Wat het optreden als belangenbehartiger in de praktijk betekent, weet ik ook niet.
Wanneer u er voor zorgt, dat wanneer uw tante overlijdt, u geen opdracht geeft aan een uitvaartverzorger, dan bent u ook geen opdrachtgever voor die uitvaartverzorger en niet aansprakelijk voor diens kosten.
Als er geen ouders, partner of kinderen zijn, zijn de erfgenamen verantwoordelijk en aansprakelijk voor de kosten. Maar alleen als zij de erfenis aanvaarden, niet als zij de erfenis verwerpen en ook geen handelingen verrichten waardoor zij de erfenis toch feitelijk aanvaarden.

U hebt nu tijd om uit te zoeken of de nalatenschap voldoende is. Wellicht is het handig en verstandig om toch op een of andere wijze de uitvaartverzekering door te blijven betalen, als het een verzekering is waarvoor periodiek premie wordt betaald. Voor een relatief klein bedrag per maand is dan toch een grote kostenpost verzekerd.

Als niemand t.z.t. de uitvaart kan of wil regelen en betalen, wordt het een zaak voor de Sociale Dienst. Maar u hebt dan als familie geen inspraak meer.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn