Gemiddelde begrafeniskosten


5 januari 2006

Vraag nummer: 4214  (oude nummer: 7222)

Ik zoek al een tijdje naar de gemiddelde kosten van een begrafenis. Ik kan dat nergens vinden. Weet u raad?

Antwoord:

Geachte heer,

Natuurlijk. Bij de gemiddelde kosten van een begrafenis of crematie moet u anno 2006 denken aan een bedrag tussen de 4.800,- en 5.000,- euro. Dan doet u niets bijzonders, maar ook niet vrekkerig. Dit is 'gewoon netjes zonder veel franje'.

Bij een begrafenis komen er eventueel nog de kosten van een eigen graf en een grafmonument bij. De kosten van een eigen graf verschillen van begraafplaats tot begraafplaats en dat verschil ligt globaal tussen 500,- en 5.000,- voor 20 of 30 jaar. U moet dan denken aan grafrecht (huur), onderhoudsbijdragen aan de begraafplaats en vergunning plaatsing monument. De kosten van het begraven (openen en sluiten graf) zitten dan al in dat bedrag van 4.800,- tot 5.000,- euro.

Bij de crematie kunnen de kosten ook oplopen door de asbus te laten bijzetten in een columbarium of (urnen)graf. Dan moet u denken aan zo'n 60,- per jaar voor een columbarium. En de kosten van een eigen urnengraf liggen tussen de 500,- en 2.500,-. Ook mooie sier-urnen kunnen trouwens prijzig zijn, van honderd of enkele honderden tot meer dan duizend euro.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn