Geen geld voor begraven of cremeren


15 september 2016

Vraag nummer: 47395

Stel dat een van mijn ouders komt te overlijden, hoeveel zijn de minimale kosten van begraven of cremeren ? Welke kosten zijn verplicht?
Ze hebben een eigen huis maar geen spaargeld en ook geen uitvaartverzekering.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Men kan de kosten van een uitvaart zo hoog of zo laag maken als men wil.
Een begraving in een algemeen graf bij de gemeente kost vaak iets tussen de 700,- en 1.000,- euro. Veel kerkelijke begraafplaatsen bieden graven als sociale voorziening voor een eveneens laag tarief aan. Soms wel voor slechts 300,- of 400,-.
De kosten van een crematie bedragen ongeveer 1.300,- euro.

Men is niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen. Men kan alles zelf regelen. Men is niet verplicht om gebruik te maken van een rouwcentrum. Men hoeft ook geen kist te gebruiken. Men kan een overledene zelf vervoeren.
Op uw vraag 'welke kosten zijn verplicht' is het simpele antwoord dus: geen.

Men moet alleen de kosten van een graf of een crematie maken.

Men kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een graf op een natuurbegraafplaats, waar men geen kosten voor een grafmonument heeft. Zie bijvoorbeeld: Natuurlijk begraven op nieuwe natuurbegraafplaats Midden Limburg


Bij cremeren is het ook nog zo dat sommige crematoria een 'technische crematie' aanbieden. Dan wordt er gecremeerd zonder familie en zonder afscheid in het crematorium, op een dag en uur, dat dat het crematorium het beste uitkomt. De kosten komen dan vaak rond 700,- euro.
Bij een begraving kan wel altijd familie aanwezig zijn.

Overigens: als uw ouders een eigen huis hebben, waar geen hypotheek op rust of voldoende overwaarde is, lijkt mij een overbruggingskrediet om de kosten van de uitvaart van te voldoen, geen probleem moeten opleveren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >