Geen crematie geregeld maar wel moeten betalen?


13 januari 2017

Vraag nummer: 49022

Mijn beste vriend is overleden, ken hem ruim 20 jaar en lief en leed gedeeld. Ik ben benoemd tot testament executeur in een testament.De broer van mijn vriend heeft zonder overleg de crematie geregeld en ondertekend. De broer is geen erfgenaam, dat is een goed doel. Deze broers hadden geen contact met elkaar in minstens 20 jaar behalve het geijkte verjaardagskaartje. De broer heeft een vreselijke crematie geregeld die totaal niet past in de wensen van mijn overleden vriend. Hoe het was en waar hij voor stond. Nu zegt de broer dat ik wel verplicht ben de kosten van deze uitvaart te betalen omdat ik testament executeur ben. Ik ben er niet bij betrokken, ik heb niet ondertekent, de broer is dus de opdrachtgever voor deze crematie en ik mag betalen uit de nalatenschap van mijn vriend????

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad, de broer heeft gelijk. Hij heeft recht op volledige vergoeding van de kosten uit de nalatenschap, als hij ze heeft voorgeschoten. En anders kan de rekening van de uitvaartverzorger, de bloemist, etc. direct uit de nalatenschap betaald worden. Door u, als executeur.

De broer wist misschien helemaal niet dat er een testament bestond. Hij zal het normaal hebben gevonden om het regelen van de uitvaart van zijn broer op zich te nemen.
Als iemand niet op de idee komt dat er een testament bestaat, gaat hij er niet naar zoeken. Met het opsporen en openen van een testament kunnen een paar dagen gemoeid zijn. Dan kunnen de afspraken met de uitvaartverzorger al rond zijn.

Hebt u de broer er van in kennis gesteld dat er een testament is en dat u daarin bent aangewezen als executeur? Daar hoor ik u niet over.
Waarom was u niet bij de crematie betrokken? Waarom hebt u als aangewezen executeur het regelen van de uitvaart niet overgenomen, zoals blijkbaar de bedoeling van uw overleden vriend was?

Maar hoe dit ook zij, ongeacht wie de regeling van de uitvaart op zich genomen heeft, de kosten dienen uit de nalatenschap betaald te worden. In alle gevallen.
Dat staat helemaal los van hoe tevreden of ontevreden men is over het verloop en de regeling van de uitvaart. Of u wel of niet getekend hebt, is ook niet relevant.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn